Genetikai szűrővizsgálat – életre szóló program sportolóinknak

Mindössze fél percet vesz igénybe, jó a kézilabdásnak, jó az egyesületnek. Új kezdeményezés indult az OFKSE-nél.

Felnőtt férfi kézilabdacsapatunk tagjai „sorakoztak” a napokban Dr. Duray Péter csapatorvosnál. Szűrővizsgálaton vettek részt, egy, nálunk még újszerű program keretében.

– Szájnyálkahártya-mintavétel történt, első körben a felnőttcsapat tagjainál. Rövid idő alatt felmérhetjük, hogy a sportoló rendelkezik-e például azon génekkel, melyek hajlamosítanak „hirtelen szívhalálra”. Továbbá vérrögösödésre, képességekre való hajlam szűrése, sérülékenységre való fogékonyság – ezekre mind választ ad a mindössze fél percet igénybe vevő vizsgálat. Ráadásul a minta tárolható, akár ötven év múlva is elővehetjük – mondja Duray doktor.

A jelentős fizikai erőkifejtésnek kitett sportolók esetében a szűrés fontossága még kiemelkedőbb, mivel a genetikai hajlam felismerése esetén lehetőség adódik a megelőzésre. A sportoló fiatalok életpályájának tervezésében a vizsgálat a felelősségteljes döntés része.

– Természetesen egy esetlegesen fellelt genetikai hiba nem jelenti a sportkarrier végét, azonban felhívja a figyelmet a további vizsgálatok, ellenőrzések szükségességére. Egyénre szabottan, edzésoptimalizáltan lehet majd terhelni az adott kézilabdást, illetve a prevencióban is fel tudjuk használni a hajlamait – emelte ki a csapatorvos.

A genetikai szűréseket a klub finanszírozza, és a tervek szerint a felnőtt játékosok után kiterjesztik a többi korosztályra is.

– Kezdeményezésünk jó a gyermeknek, jó a szülőnek, jó az egyesületnek. Az utánpótláskorúaknál is nagy hasznát vesszük majd, megmutatja, mennyiben terhelhető a gyermek. Távlatot nyújt, probléma esetén segítséget adhat. Egy életre szóló programot kap általa a sportoló – hangsúlyozta Vajer Tamás, az Orosházi FKSE elnöke.

A szakemberek kiemelték, nem diagnózist adnak, a hajlamot mutatja a vizsgálat, a későbbieket a környezeti tényezők nagymértékben befolyásolják.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.