Egyesület

Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesület

Egyesület adatai
Alapítva 1999
Az egyesület hivatalos színe zöld-sárga
Levelezési cím 5900 Orosháza, Eötvös tér 2.
Telefonszám +36 20 293-3930
E-mail cím ofkse@ofkse.hu
Eötvös sportcsarnok címe 5900 Orosháza, Eötvös tér 2.
Táncsics sportcsarnok címe 5900 Orosháza, Táncsics u 2-4.
(bejárat a Dózsa Gy. utca felől)
Elnökség
Egyesület elnöke Vajer Tamás
Elnökségi tagok Havasi Csaba
  Kéri László
  Kiss László
  Zalai Mihály
  Zsedényi Péter
Technikai személyzet
Technikai vezető Berta Gábor
Asszisztens Demartsik Anett
Sajtó Zsedényi Péter
Szakmai stáb
NB I/B felnőtt vezetőedző Kovács Attila
Kapusedző Antal-Futaki Hajnalka
Ifjúsági és serdülő edző Pásztor István, Zalai Csanád
Utánpótlás edzők Héjja Ádám, Mag Péter, Tóth Károly, Branyiczki György, Kósa Balázs, Ambrus József, Antal-Futaki Hajnalka, Molnár Gergő, Varga Szabolcs, Krátky János
Egészségügyi stáb
Orvos Dr. Alzubi Ali
Rehabilitációs tréner Furákné Szabovik Renáta
Gyúró Molnár Imre

Történetünk

Az Orosházi FKSE jogelődje, az EVERY DAY KSE 1999-ben alakult, az akkori NB II-ben szereplő OMTK játékosaiból. Legfontosabb célja az új egyesületnek a minőségi kézilabda, illetve az utánpótlás-nevelés magas szintű megteremtése volt Orosházán. Mindez egy családnak és egy kitartó embernek, az ÁRPÁSI CSALÁDNAK és ÁRPÁSI CSABÁNAK volt köszönhető. Fáradhatatlan és céltudatos tevékenységük, munkájuk nem is maradt viszonzatlanul, eredmény nélkül. Árpási Csaba megteremtette Orosházán a ma is fennálló kézilabda alapjait, és egy olyan példaértékű utánpótlás bázist indított útjára, ami a mai napig sikert sikerre halmoz, messzire viszi Orosháza város kézilabda életének hírnevét az országban és határain kívül egyaránt.

Az 1999/2000-es évadot a NB II-ben, majd azt megnyerve a 2000/2001-es bajnokságot az NB I/B-ben kezdte a csapat, és példa nélküli módon újoncként meg is nyerte a bajnokságot. 2001/2002-ben az együttes már az NB I-ben szerepelt, és az első évben a 4. helyen zárta a szezont, amely feljogosította a nemzetközi mezőnyben való szereplésre. Így 2002 októberében a város történetében először az egyesület jogot szerzett az EHF-kupában való szereplésre. A 2002/2003-as NB I-es szezonban a 8. helyen végzett a csapat, amely mellé a magyar kupa bronzérmét is megszerezte. Sajnos azonban az egyesület anyagi nehézségei miatt sem a KEK-ben, sem az élvonalban való indulást nem tudta vállalni.

A 2003/2004-es szezon így ismét az NB I/B-ben találta a klubot, ahol a csapat a 4. helyen végzett. A 2004/2005-ös sorozatban az anyagi gondok sokasodtak, így 2005 elején a klub fő támogatója Orosháza Város Önkormányzata lett. Átalakult a vezetőség és a csapatnál is jelentős változások voltak. Ennek ellenére a 7. hellyel megtartottuk az NB I/B-s tagságot és a szenzációs tavaszt produkáló utánpótláscsapataink révén a sikeres utánpótlásbázis is fennmaradt.

A 2005/2006-os bajnoki szezonban klubszinten a legfontosabb feladat a stabilitás megteremtése volt minden területen. Ekkor a felnőttek a hatodik, míg az ifjúsági csapat a második helyen végzett. Egy évvel később már valamivel könnyebb volt a helyzet, az adósságok egy része kifizetésre került. Ennek ellenére igencsak feszített volt a költségvetés. A felnőtt gárda megtartotta előző évi helyezését, míg az ifjúságiaknál ekkor már jelentkeztek az első gondok: a pénzhiány és néhány szerencsétlen személyes ellentét miatt több tehetség is távozott a csapatból, ráadásul az ifisták egy része ekkor már a nagycsapatban bontogatta szárnyait. Mindezek ellenére a bronzérmet megszerezték.

A 2007/2008-as szezon aztán gyökeres fordulatot hozott, már ami a klub vezetését illeti. Sok vitával terhelt volt ezen időszak, és a tagság új elnökséget választott. Az adósság ekkorra már szinte teljesen rendezésre került, ám még mindig voltak kifizetetlen számlák. Ebben a szezonban a felnőttektől az első hat hely valamelyike az elvárás. Az utánpótlás nehézségei továbbra is napirenden vannak, itt a legfőbb cél, hogy újra minél több gyerek kézilabdázzon, és az edzők a lehető legjobbat hozzák ki a csapatokból.

Nagy változást a 2009/2010-es szezon hozott a csapat életében, megnyerte az NB I/B-s bajnokságot és ez által Orosháza városnak újra NB I-es kézilabda csapata volt. Az elkövetkezendő bajnokságban a csapatunk a biztos bennmaradást tűzte ki célul és ezt – ugyan kis szerencsével – de megvalósította az egyesület, továbbra is maradhatott az első osztályban.

Sajnos az élet ismételte önmagát! Elmaradt a város nagy cégeinek összefogása Orosháza város sportjának fellendítéséért! Minden kézilabdát szerető embert, szurkolót, játékost és vezetőt meglepett az összefogás hiánya. Így csapatunk minimális költségvetéssel, ezer sebből vérezve, nagy ambícióval, de nekivág az NB I-es szereplésnek.

A 2011/2012-es bajnokságban a csapat, a vezetőség új célokat fogalmazott meg. Egy olyan együttes kialakításán dolgozik, amelyben tehetséges, saját nevelésű fiatalok szerepelnek, és alkotnak ütőképes csapatot néhány rutinos játékossal kiegészítve. Bár a gazdasági válság hatására csökkentek egyesületünk anyagi forrásai, továbbra is célunk az elit mezőnyben való bentmaradás. Továbbra is nagy hangsúlyt kívánunk fektetni az utánpótlás nevelésre, ami nem csak az OFKSE célja, hanem a magyar kézilabdázás számára is elengedhetetlen. A 2011-es évben nagy megtiszteltetést kapott a klub. Országosan magas szinten számon tartott utánpótlás bázisunk elnyerte a Sterbinszky Amália régiós nevelőközpont megtisztelő címet, amivel három megye (Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megye) vezető utánpótlásbázisa lett. Szeretnénk, ha sok korosztályos válogatott kerülne ki edzőink keze alól, ezzel is öregbítve egyesületünk hírét, megítélését az országban és a világban egyaránt.

A 2011-2012. évi bajnoki szezonban csapatunk a 9. helyet szerezte meg és kivívta a jövő évi NB I-es szereplés jogát. Ahogyan a mondás is tartja, minden jó, ha a vége jó. Röviden így lehetne summázni a tavalyi évet. A kezdetekkor szinte semmilyen feltétel nem volt adott ahhoz, hogy ilyen helyen végezzünk, viszont megvolt az erős elhatározás a klubvezetésben, megvolt az erős elhatározás a játékosokban. A játékosokat minden tisztelet megilleti az őszi teljesítményért. Volt a szezon során még néhány kiugró eredmény, ami annak tulajdonítható, hogy a csapat nagy akarással játszott.

A 2012/2013-as szezonban célunk volt, hogy a rájátszást követően a 7-9. helyen végezzünk, megerősítsük helyünket az első osztályban és az utánpótlás nevelése kiemelt feladat a jelenre és a jövőre nézve! Ez az új út, amit kitűzött maga elé az egyesület tagsága.

Az egyesületünknek bizalmat szavaztak és mellénk álltak a város nagy és kiemelkedő cégei.  Fő támogatónk Orosháza Város Önkormányzata maradt. Kiemelt támogatók között tudhatjuk a névadó szponzorunkat a Linamar Hungary Zrt-t, a Swietelsky Magyarország Kft-t és a Guardian Orosháza Kft-t.  Öröm számunkra, hogy egyre több vállalkozás adja nevét Orosháza kézilabdasportjának segítéséhez.

Az OFKSE teljesítette feladatát és nagy csaták és veszteségek árán, de pontszámban utolérte a Ceglédet, és mivel az egymás elleni eredményünk és a gólkülönbségünk is jobb volt, így mi lettünk a kilencedikek a 2012-13. évi bajnokságban.

A 2013/2014-es évadban új edző és új játékosok is érkeztek csapatunkhoz. Leigazoltuk Németh László balszélsőt Balatonfüredről, a csurgói egyesületből érkezett a békési származású Cifra Tibor jobbkezes átlövő. A távozó Goran Dukic helyére leigazoltuk Igor Milovicot. Átalakult a teljes utánpótlás stábunk is, a serdülő-, ifjúsági- és juniorcsapat felelős vezetője és edzője az orosházi Pásztor István lett. Segítői Barna Károly és Buday Dániel lettek. Vladan Jordovic személyében új vezetőedző kezdte meg a munkát NB I-es felnőtt csapatunkkal.

„Új stílussal a hatodik hely a cél” mondta Jordovic mester, ami nem csak az ő, hanem az egyesület célja is lett ebben a szezonban.

A bajnokságban nehezen, de vettük az akadályokat. Elmondhatjuk, ebben az évben sporttörténelmet írtunk, mert először volt élő egyenes televíziós közvetítés városunkból. Sok mérkőzésen nem tudtunk a teljes kerettel kiállni – a sérülések mérkőzésről mérkőzésre kísértek bennünket a bajnokságban. Különleges ok az elégedettségre, hogy egyes játékosoknál egyéni fejlődést, előrelépést tapasztalhattunk, láthattunk. Elismerés illeti csapatunkat, mert így is tisztességgel bizonyították tudásukat. NB I-es csapatunk végül a rájátszást a bajnoki tabella elejéről várhatta és élt a lehetőséggel, magabiztosan menetelve öt ponttal megelőzve riválisait a teljesítette célját. Óriási elismerés és megtiszteltetés volt, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség felkérte az Orosházi FKSE-LINAMAR csapatát, induljon a férfi kézilabda EHF-kupában, 2014-15-ös szezonban.

A 2014/2015-ös idényben új célokkal vágott neki az Orosháza a bajnokságnak, vagyis az NB I 1-6. helyének valamelyikét szerettük volna elérni. Ehhez az alapszakaszban az első 5-ben kellett végeznünk, ami komoly feladatnak ígérkezett a riválisok ismeretében.

A Jordovic mester által felépített csapat alapja együtt maradt a nyáron, csupán négy játékos távozott. A távozók helyét jórészt tehetséges fiatalok vették át Orosházán. Érkeztek azért rutinosabb játékosok is, ilyen a Mezőkövesdről igazolt Benis Bence, aki 138 bajnoki góljával előző együttese meghatározó tagja volt, s megbízható megoldást jelent a jobbszélen. Matevz Cemas az egyetlen új légiós, a szlovén átlövő az osztrák SC kelag Ferlach gárdájától érkezett. Veszprémből került Orosházára Pásztor Máté és Szeitl László, akik tagjai voltak a nyári U20-as Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott keretének is. A nemzetközi szereplés miatt szükség volt még egy balkezes átlövőre, ezért a nyár végén a klub megszerezte a korábban a válogatott közelében is megforduló Németh Gábort Győrből.

A bajnokság első szakaszát csapatunk jól vette, nagy csatákat nyert idegenben és Orosházán egyaránt. A sérülések ebben a szezonban sem kímélnek minket a legrosszabbkor és a legsebezhetőbb posztokon támadnak és támadtak minket.

Az EHF-kupában már az 1. kvalifikációs körben érdekelt volt csapatunk, kezdő lépésként a moldáv HC Olimpus-85-USEFS gárdáját kellett legyőzniük, majd az akadályt sikerrel véve a belga bajnok Initia Hasselt látogathatott városunkba. A belgákat kettős győzelemmel búcsúztattunk, ezután a 3. fordulóban egy igazi európai élcsapat, a dán Skjern Handbold volt az OFKSE ellenfele, akik elütöttek ugyan bennünket a további versengéstől, de minden dicséret megilleti a csapatot. Egyesületünk fennállása óta a legtovább jutott a nemzetközi porondon és ezzel öregbítve városunk és a kézilabda hírét a világban.

2015. tavaszára egyesületünk történetének egyik legnagyobb sikerét érte el. Sikerült elérnünk a szezon elején a vezetés által kitűzött célt: a magyar bajnokság felsőházába, a legjobb hat közé került csapatunk. Ez az eredmény a csapat játékosainak hallatlan küzdeni tudását, a szakvezetés következetes munkáját, az együttest segítő közösség áldozatos tevékenységét dicséri. A folytatásban a magyar bajnokság jól ismert résztvevői – Csurgó, Tatabánya, Balatonfüred – mellett két Bajnokok Ligája résztvevő gárdával, a tavalyi EHF-kupa győztes MOL-Pick Szeged és az évek óta Európa legjobbjai közé tartozó MKB-MVM Veszprém együtteseivel is megmérkőzhetett az Orosháza csapata, amely végül a bajnokság 6. helyét szerezte meg, tovább növelve ezzel az egyesület, a város és vonzáskörzete hírnevét.

A játékosok nem csak a pályán tudtak örömet szerezni városunk lakóinak, polgárainak. Sok karitatív megmozduláson vettünk részt.  Az OFKSE mindig is élen járt abban, hogy a saját gondjain felülemelkedve segítsen, ahol tud! A Pick Szeged elleni jótékonysági mérkőzés teljes bevételét a klub a kórház intenzív osztályának ajánlottuk fel. Ifjúsági és junior csapatunk vért adott a véradó állomáson, amiből a műtétek vérellátását tudta biztosítani kórházunk. Több mint ötszáz plüssjátékot gyűjtött össze a rászoruló, illetve beteg orosházi gyerekeknek az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat és az Orosházi FKSE. A pályájára bedobott plüssöket az Orosházi Kórház Gyermekosztályára, a Nagycsaládosok Egyesületéhez, a Családok Átmeneti Otthonába, valamint a Kistérségi Gyermekjóléti Központhoz juttattuk el. Cipősdoboz akciónk keretében 40 doboznyi ajándéktárgyat és élelmiszercsomagot juttattunk el a Családok Átmeneti Otthonába, amivel reményeink szerint örömet és segítséget adtunk rászoruló embertársainknak. A XI. Jótékonysági Mikulásfutáson is részt vett egyesületünk, ahol a Tisza Kálmán Közoktatási Intézménnyel közösen mézeskalács csomagokat juttattunk el a  kórház gyermekosztályára, a Kistérségi Gyermekjóléti Központba, a Családok Átmeneti Otthonába, a Csemete Neveldéhez és a Nagycsaládosok Egyesületéhez.

Egyesületünknél régmúltra tekint vissza a sport és a tanulás kettős rendszere. Példaértékű és fenntartható rendszert építettünk ki az óvodától a főiskoláig. A MOB sportolói életút programjának célkitűzései is egyeznek törekvéseinkkel és céljainkkal.

Létrehoztuk a „Jó tanuló, jó sportoló” elismerő díjat. Minden évben megjutalmazzuk a tanulásban és a sportban kimagasló teljesítményt nyújtó diákjainkat. Segítünk továbbá az edzői, játékvezetői tanfolyamokon való részvételben is.

CC-BY-SA-3.0