Morva Zoli: fejben is ott kell lenni

Az elmúlt héten indult, A hét játékosa című sorozatunk első alanya Buday Dániel volt, Őt kértem meg, tegyen javaslatot: kit mutassunk be második körben. Irányítótársára, Morva Zolira esett a választása, úgyhogy most Ő következik. Kiderül, miért szeret Orosházán, mi az oka, hogy csak egy évre köt szerződést, és azt is elmondja, miért kezdi el az angol nyelvtanfolyamot.

Harmadik szezonját kezdte Orosházán 24 éves irányítónk, Morva Zoltán. Az első éve – ahogyan fogalmaz – tanulóév volt, megismerte a klubot, a csapatot, az elvárásokat, tavaly már több lehetőséget kapott, most pedig bízik abban: az idei szezonban még többet tehet a klub céljainak eléréséért. A kezdetektől indultunk az interjú során.

Morva Zoli szeret Orosházán játszani (Fotó: OrosCafé.hu)

– Kétsopronyi vagyok, ott kezdtem el és szerettem meg a kézilabdát, 10 éves koromban kezdődött minden. Nyolcadikos voltam, amikor jött egy lehetőség: játékosokat kerestek Dunaújvárosba, és kiválasztottak, akkori játékostársammal, Ancsin Gabival együtt. Egy év békési kitérőt követően öt évet játszottam Újvárosban, egészen a felnőtt élvonalbeli csapatig meneteltem. Aztán a klubnál felmerülő anyagi problémák miatt eljöttem én is, és kezdődött a mezőkövesdi szezon, ami nem lett a legfényesebb – emlékez vissza Zoli.

Az orosházi felkérés így pont jókor érkezett, elfogadta az OFKSE ajánlatát, ma már azt mondja, jó döntés volt. Szeret a klubnál, szeret a városban.

– Ez a harmadik szezonom, jó itt játszani. A klub segíti játékosait nem csak a sport területén, és a csapattársakat is megszerettem, szabadidőnkben is sokat vagyunk együtt. Csendes, nyugodt város Orosháza, ahol szeretik a kézilabdát, szeretik a kézilabdásokat. Csak pozitív élmények értek. Fontos az is, hogy a klub folyamatosan fiatalít – ez nagyon jó irány, megalapozza a hosszútávú elképzeléseket – emeli ki.

A célokat illetően magabiztosan fogalmaz, bár hozzáteszi, nem lesz könnyű dolguk. Azt mondja, sokat tanult az elmúlt években, és bízik abban, ez a szezon is sok új tapasztalatot, hasznos tudást hoz.

Az EHF-kupát nagy kihívásnak tartja az irányító (Fotó: OrosCafé.hu)

– Kemény bajnokságban vagyunk, a célunk a felsőházba kerülni, ami nem egyszerű feladat, de mindent megteszünk. A hazai pontvadászat mellett az EHF-kupában is bizonyíthatunk, ami nagy kihívás, nemzetközi tapasztalatokkal talán csak Buday Dani rendelkezik nálunk, lesz mit tanulnunk. Megterhelő a sokszor szerda-szombat ritmusú mérkőzés-menetrend, nem csak fizikailag, fejben is ott kell lenni. Szerencsésnek vallom magam, az első orosházi szezonomban Bajusz Sanyitól, most Danitól tanulhatok – hangsúlyozza Zoli.

A sport mellett is képzi magát, szeptemberben kezdett a Kodolányi főiskola gazdálkodás-menedzsment szakán, és rövidesen indítja az angol nyelvtanfolyamot is, a diplomához is elengedhetetlen lesz a nyelvvizsga. Kiemeli, él a lehetőségekkel, és hálás is érte. Mindent megtesz azért, hogy előrelépjen.

A kézilabda vonatkozásában hangsúlyozza: jó pár évig szeretné még folytatni, bízik abban, komolyabb sérülés nem akadályozza majd ebben. Elmeséli azt is, szerződése ezúttal is csak egy évre szól – tovább sehol nem ír alá, miután Dunaújvárosban megtapasztalta: a hosszútávú szerződés akadálya lehet a továbblépésnek. Zömmel minden napját kitölti a kézilabda, az szinte minden mondatánál érződik: örül, hogy ezt a pályát választhatta. Ha szabadnapja van, hazautazik Kétsopronyba, pihenni, feltöltődni, egy jó családi ebédre. Utána vissza Orosházára: itt kapta meg a lehetőséget a fejlődésre, nem csak a kézilabda területén.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.