Mire költik a TAO-pénzt Orosházán?

Tíz utánpótlás-edző dolgozik jelenleg az NB I-es Orosházi Férfi KSE-nél, de a közeljövőben a város vonzáskörzetében tizenöt-húsz fősre bővítenék a létszámot. Tehetik ezt a társasági adó pályázaton nyert 75 millió forint segítségével.

Az orosházi klubban jelenleg kétszázhatvanan kézilabdáznak, ebből mintegy kétszázharminc az utánpótlás-korú játékos.
Rajki István, az OFKSE elnöke elmondta, szeretnék régiós szinten bővíteni utánpótlás bázisukat, de körülbelül húsz kilométeres körzetben járási központok kialakításán is dolgoznak.

— Az olyan településeken, ahol nincs jelen a kézilabda, sokkal nehezebb feladatunk lesz — jegyezte meg Rajki István. — Szeretnénk minél több tehetséget felkutatni vidéken is. Felhívással fordultunk a környező települések általános iskolái felé, hogy ha fogadókészek, akkor segítenénk az ottani sporttevékenység kiszélesítésében.

Magyarul: szakmai segítséget nyújtunk a fiú kézilabda csoportok kialakításához, működtetéséhez. Nagyszénásról és Tótkomlósról máris pozitív visszajelzést kaptunk. Klubunk korosztályosainál jelenleg tíz edző dolgozik, de ezt a létszámot legalább tizenöt, de ha lehet, húsz fősre bővítenénk. Mindez persze komoly költséget jelent, hiszen felszereléssel, labdákkal jelzőmezekkel is el kell látnunk a csoportokat. Ezek mellett utánpótlás tornák rendezése is céljaink között szerepel, egyet már le is bonyolítottunk.

Jól működő kapcsolatokat ápolnak külföldi klubokkal, így például a szerbiai Adával, ahonnan korábban már több olyan tehetség került Orosházára, akik jelenleg a felnőtt keret tagjai, elég ha csak a szélső Dusán Maricot említjük.

— A határon túl is gondolkodunk, az orosházi iskolák, az Eötvös téri tagintézmény, a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Kodolányi János Főiskola segítségével egy fiatal tehetség itt akár tizenkettő-tizenöt évig is Orosházán végezheti a tanulmányait, s közben magas színvonalon kézilabdázhat. Törekszünk arra is, hogy a gyerekek már az óvodában megismerkedjenek játékosan a kézilabdával.

Nagy-nagy kérdés, hogy az utánpótlás-nevelő kluboknak megéri-e az óriási anyagi és személyi befektetés? Rajki István szerint ha arra gondolunk, hogy a legnagyobb klubok könnyedén, „lerabolhatják” a nagy nehezen kinevelt tehetségeket, akkor nem.

— De van egy nemesebbik része is a dolognak: a kézilabda segítségével számtalan gyereket nevelhetünk az egészséges életre, adunk sokszor életre szóló élményt nekik. S mi ezt tartjuk elsősorban szem előtt.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?