Újabb életmentő pont – defibrillátor az Eötvös-csarnokban

Lélekjelenlét, gyorsaság, és persze a tájékozottság – a szaksegítség megérkezéséig mi is tehetünk a bajba jutottért, életmentő lehet az újraélesztéskor szükséges teendők ismerete. A szakemberek célja: cselekvőképessé tenni a potenciális életmentőket.

„Ez velem úgysem történik meg.” „Én egyébként sem tehetek semmit” – sokszor hallott, hangoztatott mondatok, melyek a mai rohanó világban egyre inkább megengedhetetlenek. A felgyorsult életvitel, a mozgásszegény életmód, a megemelkedett stresszhelyzetek mind hozzájárulnak a súlyosabb betegségek kialakulásához. Egy felmérés szerint életünk során egy-két alkalommal biztosan kerülünk olyan helyzetbe, amikor helyt kell állnunk, nem engedhetjük meg a tétlenséget, tudatlanságot. Döntenünk kell és cselekedni, méghozzá gyorsan.

– Tapasztalataink szerint nagyon sok emberben megvan a segítségre való hajlam, ez már fontos tényező. Van persze olyan is, aki tartózkodik, mástól várja a segítséget. A mentésirányítás – aki a 104-es telefonhívásra válaszol – javasolja a segélyhívónak, mit kell tennie a helyszínen, de a legjobb, ha előre felkészülnek az újraélesztéshez. Orosházán is tartottunk már ilyen tanfolyamokat, és tervezzük, hogy újraindítjuk – mondta el Kovács Tibor, az orosházi mentőállomás vezetője kedd délután az Eötvös-csarnokban. Itt helyezték ki ugyanis azt a defibrillátort, melyet az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesület szerzett be.

Az új életmentő eszköz már a sportcsarnokban van (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– TAO pályázati forrás segítségével vásároltuk meg, és a városi sportcsarnokban helyzetük ki a defibrillátort. Bármikor, bárki segítségére lehet, bár soha ne legyen rá szükség – hangsúlyozta Vajer Tamás, a kézilabdaklub elnöke. A keddi átadón részt vett Dávid Zoltán polgármester is, aki kiemelte, rendkívül fontos, hogy egy újabb életmentő pont létesült Orosházán.

Információink szerint a csarnok mellett Gyopároson, a fürdő bejáratánál (amivel korábban már volt sikeres újraélesztés is), a Csillag patikában, a református iskolában, az orosházi tűzoltólaktanyában, a Guardian Orosháza Kft.-nél, a Linamar Hungary Zrt.-nél és az Orosháza FC-nél van még defibrillátor városunkban. Ha tudtok továbbiakról, várjuk hozzászólásban, és bővítjük az írást.

Csak a mellkas nyomásával, levegőbefújás nélkül is lehet életet menteni! Erre hívja fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Tartsd életben! kampányfilmje. Újraélesztés egyszerűen és gyorsan. Nézzétek meg!

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.