Menetel az OFKSE ifi és junior csapata

Egyre többet és egyre jobbakat hallani mostanság a férfi kézilabdaklub utánpótlás csapatairól. Közülük is kiemelkedik a junior korosztály, akik jelenleg az NB I-es bajnokságban, a Szeged és a Veszprém mögött a harmadik pozíciót foglalják el a tabellán.

Míg az előbbi két “jómódú” egyesület az ország különböző tájairól vásárolja meg a tehetségeket, addig a mi csapatunk saját nevelés. A sikerek apropóján beszélgettünk az OFKSE alelnökével, Vajer Tamással és Goór Róbert edzővel.

Edzőváltással kezdődött a bajnoki szezon a juniorok számára…

Vajer T. – A tavalyi évben Füzesi Ferenc, a felnőtt csapat mellett a juniorok munkáját is irányította. Ez rengeteg munka és egész embert kívánó feladat mindkét gárda esetében. Füzesi mesterrel elégedett volt az egyesület vezetése, ugyanakkor azt szerettük volna, ha idén minden tudását, energiáját, szakértelmét a felnőtt csapat sikere érdekében kamatoztatja. Ezért döntöttünk úgy, hogy a fiatalok – serdülő,ifi és junior – mellé leszerződtetjük az ismert adai szakembert, Goór Róbertet.

Goór R. – Ami a juniort illeti, egy nagyon jó képességű csapatot vettem át. Nagy részük mintegy tíz éve együtt dolgozik az orosházi klubnál. Többszörös korosztályos magyar bajnoki cím és helyezés mutatja, hogy az elődeim is nagyszerű munkát végeztek. Az első két-három hónap a szakmai munka mellett főként arról szólt, hogy a csapat egységét, a kellő motivációt, a csapatszellemet megerősítsük. Ennek már most kezdenek mutatkozni az eredményei. Egy még őszintébb, mélyebb bizalmon alapuló légkört igyekszem megteremteni köztem és a csapat között, illetve a játékosok egymás közötti kapcsolatait tekintve is. Voltam edző a Vajdaságban, Adán és a serdülő válogatott mellett is. Azt látom, hogy ha az itteni munkát ötvözni tudjuk a kinti mentalitással, az mindenképp a sikerhez fog vezetni. A vezetőséggel egyeztettük a céljainkat és mindkét részről úgy érezzük, hogy a 2012-13-as bajnokságban nem túlzás ezt a gárdát a dobogóra várni. Az indulás ennek megfelelő volt, hisz eddig csak a Füredtől kaptunk ki, miközben legyőztük a Tatabányát, a Fradit, a Gyöngyöst, a Kecskemétet és a Csurgót.

Lászlai Szabolcs (zöldben) már a felnőtt csapatban is egyre többet játszik (Fotó: Rajki Judit)

Minden edzőnek egy kicsit pszichológusnak is kell lennie. Melyik dolgozik többet? Az edző Goór Róbert, vagy a pszichológus Goór Róbert?

G.R. – Én úgy érzem, fele-fele. Egyik sem hanyagolható el a másik rovására. Szükség van a pszichológiára, hogy a kellő motivációs szintet, a kellő egymás közti bizalmat, a jó munkához elengedhetetlen hangulatot megteremtsük és fenntartsuk. Csak így érhetjük el, hogy a mérkőzéseken és az edzéseken a kellő koncentrációval tudjanak jelen lenni a srácok. Ebben és a munka többi részében is nagy segítségemre van Nagy Ferenc, aki a segítőm és akivel együtt dolgozunk az utánpótlás csapatok sikeréért.

Iskolai dolgaik felől beszámolnak a fiúk? Egyáltalán kell ezzel foglalkoznia egy edzőnek?

G.R. – Ahogy az előbb említettem, nagyon fontos a bizalom. Bármilyen jellegű probléma adódik csapaton belül, vagy azon kívül, ezeket meg szoktuk beszélni és a bajokat megpróbáljuk orvosolni.

Vannak-e, lesznek-e ebből a junior csapatból, akik a felnőttben is megállják a helyüket?

G.R. – Jó a kapcsolat a felnőttek edzőjével, Füzesi Ferivel. Rendszeresen figyelemmel kíséri a srácok játékát és ugyancsak rendszeresen megbeszéljük, hogy ki, vagy kik azok, akik ha kisebb mértékben is, de szerepet kaphatnak a felnőtt csapatban. Már most többen lehetőséghez jutottak, de rövid idő múlva többen is ott fognak kopogtatni a felnőtt csapat ajtaján. Külön öröm számunkra, hogy országos szinten is egyre inkább észre veszik az orosházi fiatalokat. Büszkén mondhatom, hogy már két junior válogatott kerettag játékos is van az orosházi csapatban.

Milyen a junior utánpótlása?

G.R. – Az ifi csapat esetében a célkitűzés a felsőház volt. Ennél a korosztálynál nehezebben indultak a dolgok. Kapusgondjaink voltak, sérülések nehezítették a munkát, néhány játékos hozzáállásán is alakítani kellett. A társaság megfelelően dolgozik, lassan érkezik is egy-két új játékos, akik képesek új színt hozni a csapat játékába. Még kell egy kis idő, hogy az ifi csapat is megmutassa, valójában mire képes. Bízom bennük, mert több van ebben a társaságban, mint amennyit eddig megmutattak. Szerencsére az egyesület részéről a zavartalan munkához szükséges anyagi feltételek adottak, a kellő támogatást, bizalmat, minden téren élvezzük és én biztos vagyok abban, hogy az utánpótlás játékosok is sok örömet fognak okozni a jövőben az orosházi közönségnek.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.