Küzdeni fogunk, minden egyes meccsre alaposan felkészülünk

Kezdetben a labdarúgással párhuzamosan űzte, később viszont a kézilabda vált a mindennapjai részévé. Kovács Attila edzőként is végigjárta a különböző korosztályokat, a 2021/2022-es szezonra pedig nagy feladatot kapott. Az Orosházi FKSE-LINAMAR felnőtt csapatát irányíthatja.

– 9 évesen mentem le az első kézilabda edzésemre, az 5 évvel idősebb testvérem példáját követve. Én sokáig a foci mellett végeztem ezt párhuzamosan. Végül úgy alakult, hogy bár a focit is szerettem, de a kézilabdában szebb jövőt jósoltak nekem. Az Orosházi MTK-ban kezdtem Mag Péter és Márton Laci bácsi kezei alatt és 9-10 évesen már serdülő meg ifjúsági csapatban játszottam, mert ott akkor még nem voltak ilyen kisebb korosztályos csapatok – idézte fel a sportággal való megismerkedését Kovács Attila.

Utána az akkori Every Day KSE-ben folytatta, ahol már a saját korosztályában játszhatott, majd fokozatosan járt végig minden korcsoportot. 17 éves volt, amikor megszűnt az Every Day KSE, így fiatalként egyből a felnőttcsapatban kapta meg a lehetőséget.
– Azóta is beszéljük a régi játszótársakkal, hogy akkor tragédia volt, hogy megszűnt az Every, de nekünk fiataloknak mégis egy jó lehetőség, hiszen ennyi idősen másképp biztos nem kerültünk volna pályára az NB I/B-ben. De megkaptuk, ezáltal pedig egy helyi fiatal csapat alakult ki, egy jól összeérett társaság – mesélte.

Mint mondta, akkor az első évben még a kiesés ellen harcoltak, majd jöttek a jobb eredmények, 2009-ben bronzérmet nyertünk és a következő évben meg már érződött, hogy lehet belőle valami különleges. És annak ellenére, hogy a Miskolc számított esélyesebbnek, sikerült is megnyerniük a bajnokságot, ami feljutást és ezáltal élvonalbeli szereplést jelentett Füzesi Ferenc vezetésével. Attila dolgát az NB I-ben kezdetben sérülés is nehezítette, a térdével adódtak problémák.

– Utána tavaszra igazoltak más játékost is, így kevesebb lehetőséget kaptam, pedig addigra már meggyógyult a térdem és jó formában is éreztem magam. A második élvonalbeli évben már többet játszottam, aztán viszont megint kevesebb időt töltöttem a pályán. A több játéklehetőség reményében eligazoltam az NB I/B-be. Békésen 3 és fél, míg Törökszentmiklóson 2 és fél évet töltöttem, az elmúlt 10 évből 6-ot játszottam ebben az osztályban, nem szakadtam ki a közegből, épp ezért is mertem elvállalni most ezt a feladatot, mert ismerem az ellenfeleket, az erőviszonyokat – mesélte.

Minden egyes ellenfelet komolyan fognak venni (Fotó: Horváth Bence)

Az edzősködésben természetesen nem egyből a felnőttcsapatoknál kezdett, játékos karrierjéhez hasonlóan itt is végigjárta a korosztályokat. Kezdetben, még Békésen töltött évei alatt kezdett el az OFKSE U12-es iskolai csapatának tartani edzéseket, hiszen nem akart egyből nagyobb feladatot vállalni. Évről évre lépdelt egyre feljebb tanítványaival, ekkor már szóba került, hogy ifiedzőként folytatja.

– Akkor még nem éreztem magam késznek rá. Szerettem volna kivárni, hogy meglegyen a kellő tapasztalatom. Az elmúlt két évben pedig már elvállaltam és most jött el az idő, hogy azt mondhatom, a felnőttcsapat irányítására is kész vagyok – tette hozzá.

Így sem tartozik az idősebb edzők közé, ezért adódik a kérdés, nem furcsa, hogy a játékostársak egy része nem sokkal fiatalabb nála?
– Természetesen igen, sokszor még én is játékosnak érzem magam. Edzésen is, meccsen is néha azt veszem észre, hogy nem szakmai vagy edzői szemmel nézem az adott szituációt, hanem beleélem magam: Játékosként én mit csinálnék a pályán? Egyébként voltak már olyan edzők, akik nálam fiatalabbként kezdték a szakmát, szóval azért nem számít ritkaságnak.

Én is még játszom az NB II-ben, Kondoroson, ahol Kósa Balázs az edzőm, akivel együtt nőttünk fel, de természetesen ha az edzőmként kér valamire, azt tiszteletben tartom – válaszolta.

Elmondta, minden egyes ellenfelet komolyan fognak venni a következő szezonban, mert ha nem így lenne, akkor kellemetlen meglepetésekbe szaladnának bele.
– Komoly célok lettek megfogalmazva a vezetőség által, de én is úgy látom, ez a keret alkalmas lehet arra, hogy ott legyünk az élmezőnyben és komoly célokért küzdjünk. Jó játékosokat igazoltunk eddig, július közepén pedig kezdjük is a felkészülést – ígérte.

Bojtor Zalán

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.