Terítéken az NB I-es kapusok

A kézilabdás elemzésekkel és értékelésekkel foglalkozó handballguru.com oldal a közelmúltban az NB I-es kapusok teljesítményét vette górcső alá. Lássuk, mit mondanak a számok az orosházi kapuvédőkről.

A 2020/2021-es bajnoki évadban a 14 csapatban összesen 46 kapus lépett pályára. Ez csapatonként legalább 3 kapust jelentett (3,3 kapus/csapat). A legtöbb hálóőr a Balatonfüred színeiben lépett pályára (5), míg a legkevesebb az Eger, Orosháza és Budakalász csapataiban. Ők 2 kapus szerepeltetésével játszották le a 26 mérkőzésüket.

Minden mérkőzést figyelembe véve 13.372 kapura tartó lövésből 3 832 alkalommal tudtak védést bemutatni a kapusok, ez 28,7%-os védési hatékonyságnak felel meg.  

A legtöbb alkalommal az orosházi kapu került a támadók célpontjává – 1.031 lövési kísérlet. A legkevesebbet pedig a balatonfüredi védelem engedte – 874 lövés a 26 mérkőzés alatt. A mérkőzéseken átlagosan a kapusoknak 73,5 lövéssel kellett szembenézniük. Ezekből átlagosan 21,1 lövést hárítottak.

Yunus Özmusul és Majdán Márk

A legtöbb védés az alapszakasz győztesénél volt – Telekom-Veszprém  350 védés (13,5 mérkőzésenként), míg a legkevesebb a Csurgói KK csapatánál – 243.

Telekom Veszprém – 350 védés
MOL-Pick Szeged – 321 védés
Grundfos Tatabánya KC – 299 védés
Budakalász Kézilabda ZRT – 278 védés
Veszprémi KKFT – 276 védés
Dabasi KC VSE – 272 védés
Orosházi FKSE-LINAMAR – 265 védés
Balatonfüredi KSE – 265 védés
Ceglédi KKSE – 263 védés
FTC KN KFT – 253 védés
SBS-Eger – 252 védés
Sport36-Komló – 251 védés
HE-DO B-BRAUN Gyöngyös – 244 védés
Csurgói KK – 243 védés

Nem csak a védések számában, hanem a hatékonyságban is a Telekom-Veszprém végzett az élen. Kapusaik 37,5%-kal védtek. A legkisebb hatékonyságot – 25,6%-ot a gyöngyösi hálóőrök produkálták.

Az összes védésből 261 esetben hárítottak büntetődobást a kapusok. A MOL-Pick Szeged hálóőrei tudták a legkevesebb büntetőt kivédeni – 11-et, míg a legtöbbet a Telekom-Veszprém hálóőrei – 29-et. 

Legtöbb 7m védés:
Bősz Dániel (Balatonfüredi KSE) – 18 védés
Corrales Rodrigo (Telekom-Veszprém) – 17 védés
Kránitz Zoltán (Ceglédi KKSE) – 14 védés

A bajnokság során 26 mérkőzést játszanak a csapatok. A 46 pályára lépő kapusból összesen 9-en voltak akik mindegyik mérkőzésre nevezve lettek.  (Mikler – MOL-Pick Szeged, Boros és Váczi – Budakalász Kézilabda Zrt, Bősz – Balatonfüredi KSE, Holló – Dabasi KC VSE, Özmusul – Orosházi FKSE-LINAMAR, Kránitz – Ceglédi KKSE, Balogh és Moscoso – SBS-Eger)

Az egyéni mutatók tekintetében mikor azt vizsgáljuk, hogy hány kapura lövés szükséges egy védés bemutatásához a kapusnak, hasonlóan alakul a sorrend mint a védési százalékoknál. Átlagosan a kapusok 3,7 lövésenként mutatnak be egy védést. 23 kapus volt, akik ezen átlag felett teljesítettek. Közülük ketten nem töltöttek egy mérkőzésnyi időt a pályán (legalább 60 percet). 

Legtöbb védés:
Balogh Tibor (SBS-Eger) 231 védés
Özmusul Yunus (OrosháziFKSE-LINAMAR) – 226 védés
Váczi Dániel (Budakalász Kézilabda Zrt) – 198 védés

Legjobb hatékonyság:
Székely Márton (Telekom-Veszprém) – 46%
Corrales Rodrigo (Telekom-Veszprém) – 41%
Nagy Tibor (MOL-Pick Szeged) – 38% (mindössze 17 percet játszott)

Részletes láthatók az egyéni teljesítmények mutatói az alábbi ábrán.

A nagyításhoz kattints a képre!

A legtöbb időt a pályán Balogh Tibor (SBS-Eger) töltötte – 1178 percet állt a kapuban. A második legtöbbet játszó Özmusul Yunus (Orosházi FKSE-LINAMAR) lett 1140 játékperccel. A harmadik helyen pedig Váczi Dániel (Budakalászi Kézilabda Zrt) végzett – 966 perccel. Ez alapján átlag játékpercek tekintetében is Balogh Tibor végzett az első helyen holtversenyben Borbély Ádámmal (Veszprémi KKFT). A mérkőzéseken átlagosan 45 percet játszottak. Mögöttük Özmusul végzett 44 perccel. 

Átlagosan egy kapus 425 percet töltött a pályán a bajnokságban. Ezt csapatonként eltérő lehet. Vannak csapatok, ahol jobban elosztják a kapusok között a játékperceket. Erre általában ott kerül sor, ahol 2 (esetleg 3) hasonló képességű kapus is található a keretben, vagy bajnokság közben sérülés következett be. Míg van ahol egy kapusra hárul javarészt a mérkőzéseken nyújtott kiemelkedő teljesítmény megoldása.

Forrás: mksz.hu

 

Kategória: Hírek | A közvetlen link.