Orosházi edző a világbajnokságon

A múlt héten véget ért kézilabda világbajnokság a jó meccsek nyújtotta sportélmény mellett többek számára elvégzendő feladatokat is hozott. Egyikük Kovács Attila, az OFKSE edzői stábjának tagja.

A fiatal orosházi szakember a Magyar Kézilabda Szövetség szakedzői képzésére jár. A “B” licensz megszerzésére irányuló képzés négy féléves anyagát idén két félévbe sűrítve kell teljesíteniük a hallgatóknak és persze az elméleti képzés mellett gyakorlati feladatok is szerepelnek a programban.

A müncheni kézilabda arénában nem csak szurkolni, tanulni is lehet

– A szakmai gyakorlat ideális helyszíne volt a világbajnokság. Ezért utaztunk ki Münchenbe. Az első nap a kilencórás buszúttal telt. Másnap délelőtt elméleti képzés volt, délután pedig megnéztük az egyik németországi csoport (Spanyolország, Izland, Macedónia, Bahrein, Horvátország, Japán) három mérkőzését. Ezeket a meccseket kellett a délelőtt megadott szempontok szerint elemeznünk. Volt egyéni értékelés, csapatszintű elemzés, a hét a hat elleni játék elemzése. A helyszínen készült statisztikai lapok alapján tartottunk másnap délelőtt beszámolókat. Délután ismét mérkőzéseket néztünk és elemeztünk. Beszámolókra itt már nem került sor, mert az utolsó meccs után indultunk haza – meséli Attila.

– Gondolom szóba került köztetek a magyar válogatott teljesítménye is.
– Persze. Figyeltük és szurkoltunk a fiúknak, bár őszintén szólva kissé csalódás volt ez a végső helyezés. Kicsit elment mellettünk a világ élmezőnye.

– Már nem az európai élcsapatok ellen harcolunk, sőt nem tudtuk legyőzni Argentinát és Egyiptomot sem…
– Ez így van, de a bajok a különböző sérülések ellenére sem most kezdődtek. Az utánpótlásban már régebb óta nem úgy jönnek az eredmények. Van most is tehetséges fiatalunk szép számmal, de ők keveset játszanak. A VB-n győztes skandináv államokban bátrabban nyúlnak a fiatalokhoz. 18-19 évesen már játszanak a klubcsapataikban, nemzetközi tapasztalatokat szereznek, ha nem is feltétlenül a BL-ben. Sagosen például már 18 évesen tízet lőtt a franciáknak.

– A magyar bajnokságban mi a helyzet?
– A Veszprém és a Szeged külön kategória, más célokkal. Szerintem nem biztos hogy az a jó, ha az NB I-es tabella hátsó régiójában levő csapatok is teli vannak légiósokkal. A magyar fiatalok ülnek a kispadon. Érzésem szerint jó lenne behozni valamilyen légiós szabályt, mert ha a fiatalok kellő játéklehetőséghez jutnak, az későbbiekben a válogatott javára válhatna. A Paris Saint-Germain is tele van légiósokkal, de ott az első osztályú csapatok többségében játszanak a francia fiatalok és van jó válogatottjuk is, amellett, hogy a BL-ben is ott tudnak lenni az elejében. Biztos vagyok benne, hogy látják ezt az MKSZ-ben is és tesznek majd lépéseket a válogatott érdekében.

Mi szurkolók is ebben bízunk, és az Attilához hasonló fiatal és felkészült szakemberek munkájának beérésében. És persze szurkolunk, hisz velük együtt szeretjük a sportágat és a magyar válogatottakat is.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.