Orosházán készül a serdülő válogatott

Az Olimpiai Reménységek Tornájára készülő magyar férfi serdülő kézilabda válogatott városunkban készül az első igazi nagy megmérettetésre. Csütörtök reggeli edzésükön látogattuk meg őket.

Az orosházi kötődésű Kopornyik Zsolt vezetőedző, és kollégája Ivo Diaz vezetésével már fél kilenckor elkezdődött a munka az Eötvös csarnokban. A nemrégiben kialakult tizenkilenc fős keret játékosait alaposan megizzasztották. Az edzés szünetében kérdeztük a vezetőedzőt.

Megtudtuk, hogy a fiúk csütörtök délután Békésre utaznak, ahol a helyi NB I/B-s felnőtt együttessel játszanak három félidőt, majd pénteken mennek Szerbiába, ahol a szerb és a macedón serdülő válogatottal csapnak össze.

Diaz, ha kell be is áll és megmutatja, hogyan kell jól csinálni az adott gyakorlatot (Fotó: Rosta Tibor)

– Két éve indult a szövetség tervei szerint a kiválasztás. Az egyesületek által delegált játékosokat a kiválasztó csoport nézte meg és tett javaslatot, illetve kollégámmal Ivo Diazzal mi is jártuk az országot és igyekeztünk új és új tehetségeket felfedezni. Ezt követően az elmúlt évben kilencvenhat játékost teszteltünk és belőlük alakult ki a mostani szűkebb keret. Tulajdonképpen az érdemi munkát idén kezdtük el. Szeptemberben volt egy pár napunk, illetve a mostani hét áll rendelkezésre. Mostani legfőbb feladatunk – amellett, hogy csapattá gyúrjuk ezeket a fiúkat – hogy minél több mérkőzést játszunk és ezzel felmérhessük, hogy ennek a társaságnak hol a helye Európában – kezdi a bemutatást Kopornyik Zsolt.

A két edző összehangolt munkával dolgozott a már tizennégy-tizenöt évesen is két méter körüli srácokkal. Egy pillanatnyi lazítást sem engedve sorjáztak a labdás gyakorlatok.

Az edző elmondja, a fiatalok pedig figyelik, mit is kell csinálni (Fotó: Rosta Tibor)

– Ivo Diaz kollégámmal nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Nincs egymás közt alá-fölérendeltségi viszony, mindent megbeszélünk. Ivo egykori világválogatott irányítóként hatalmas játékos tapasztalattal rendelkezik, edzőként pedig én vagyok kicsit rutinosabb, így jól kiegészítjük egymást. Szabó Imre kapusedzőnk pedig jól készíti fel a kapusokat. Még az egészségügyi stábban is nagy nevet találunk Bendó Csaba személyében – teszi hozzá a vezetőedző.

Teher alatt nő a pálma, tartja a mondás. Ennek szellemében készülnek a békési felnőttek ellen. Az edző nem félti a tanítványokat az erősebb, keményebb ellenfelek elleni meccstől.

– Igazából nem féltem őket. Többen vannak szerencsére a srácok közt, akik saját klubjukban fiatal koruk ellenére szóhoz jutnak a felnőttek közt is. A lényeg, hogy olyan sebességgel, tempóval tudjanak gondolkodni és játszani, amit a nemzetközi szint megkövetel. A keménységet még gyakorolni kell. Alkatilag azt mondhatjuk, hogy jók vagyunk. Felkészültségben vannak néhányan, akik előrébb járnak a  mint a többiek, akiket fel kell zárkóztatnunk hozzájuk, de ez is egy szép feladat. Ezt segíti a sok mérkőzés, illetve, ha a klubjukban is engedik feljebb játszani őket – mondja a csapatról Kopornyik Zsolt.

Pénteken tehát irány Szerbia, két hét múlva pedig az Olimpiai Reménységek Versenye. Búcsúzáskor az edző még elmondta, hogy a keret nem végleges, továbbra is kutatják az új tehetségeket, tehát érdemes a klubokban jót, kiemelkedőt nyújtani.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.