Fiatal, világlátott

nso_logoElmaradtak az eredmények Orosházán, ezért a jelentős változás elkerülhetetlenné vált – Buday Dániel lett az új tréner. A Nemzeti Sport írása az orosházi edzőváltásról.

Még csak 35 éves, és máris NB I-es csapatot bíztak rá. Ezzel valószínűleg le is zárult a sok európai sztárklubot megjáró, hatalmas tapasztalatú Buday Dániel, a volt válogatott irányító profi pályafutása. Legutóbb az Orosházában játszott, a klub utánpótláscsapatait edzette, néhány napja pedig a felnőtteket is dirigálja.

“Nagyon jó szakembertől, a szerb Vladan Jordovicstól vettem át az együttest, miután az egyesület vezetői úgy látták, a csapat nem annyira eredményes, mint várták, még hazai pályán is vereségeket szenvedett – mondta lapunknak Buday. – Elődöm rutinjára továbbra is számítanak, nekem meg két nap alatt kellett döntenem, tudok-e új irányt mutatni eddigi játékostársaimnak, vállalom-e a felkérést. A döntés meghozatala előtt kikértem édesapám, a szintén edző Buday Ferenc, valamint a kézilabdás ügyeimet már tizenöt éve intéző menedzserem, Szörnyi Attila tanácsát.”

Immár edző Buday Dániel, aki játékosként is az Orosháza vezéregyénisége volt (Fotó: imago/Ricci)

Immár edző Buday Dániel, aki játékosként is az Orosháza vezéregyénisége volt (Fotó: imago/Ricci)

Az Orosházi FKSE-LINAMAR élén a múlt héten a Cegléd elleni sikerrel mutatkozott be Buday, aki elárulta, a váltásnak köszönhetően jelentős változáson megy át a napirendje és az élete.

“Egyszerűbb volt az élet, amíg elmentem az edzésre, ott megmondták, mit csináljak, aztán a meccsekig volt némi szabadidőm – folytatta a 93-szoros válogatott, vb-6. játékos, aki a Veszprémmel három-három bajnoki címet és Magyar Kupa-győzelmet szerzett, a Löwennel pedig KEK-fináléba jutott. – Mostantól felkészülök a tréningekre, összeállítom a csapat programját, jegyzetelem és elemzem az ellenfelek taktikáját, és még álmomban is ezek a feladatok jönnek elő. A fejemben nagyjából már összeállt, merre vezessem tovább az Orosházát, hogy szurkolóinkat visszacsábíthassuk. Karácsonyig a temérdek fontos és nehéz tétmeccsre kell koncentrálnunk, majd a nyugalmasabb téli felkészüléssel kezdenénk új szakaszt.”

Megkérdeztük, hogy ez egyben a keret átformálását jelenti?

“Erről kicsit korai beszélni, mert a klub vezetőivel is egyeztetnem kell – válaszolta Buday. – Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy új helyzetet teremtett a kiválásom a csapatból. Három éve kerültem ide, és azt terveztem, még legalább másfél évig játszom, de nagyon motivál ez a fajta kihívás, az Orosháza szakmai vezetése.”

budayf_mid

Buday Ferenc

Vélemény
Büszke vagyok arra, hogy ezen a rögös, de szép úton elindult a fiam, aki a játék és az edzői mesterség alapjait is tőlem tanulta, valamint olyan remek kollégák pallérozták Szegedtől a Veszprémen és a Rhein-Neckar Löwenen át a Schaffhausenig és a válogatottig, mint Mocsai Lajos, Skaliczki László, Jurij Sevcov vagy Zdravko Zovko. Irányítóként is volt saját játékfilozófiája, edzőként is ez jellemzi. Remélem sikeres edzői karrier vár rá a magyar kézilabdában.
Buday Ferenc 109-szeres válogatott, szakedző

Simon József

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.