NB I 15 millióból. Mégis hogyan?

Bombaként robbant az orosházi kézilabdás berkekben a hír, hogy a férfi NB I-es bajnokságban indul az Orosházi FKSE. De hogyan jutott odáig a klub vezetése, hogy a pénzhiány ellenére mégis belevág a legfelsőbb osztályba?

Többek között ezt is kérdeztük Rajki Istvántól, az OFKSE elnökétől, akivel a Sziget Music Pub kerthelyiségében ültünk le beszélgetni.

– Szinte napra pontosan 3 héttel ezelőtt beszéltünk utoljára, amikor bejelentette, NB I/B-ben indul a csapat, mert nincs pénz. Most viszont már az első osztályról beszélnek. Mégis, mi történt bő 2 hét alatt?
– Elég sok minden. Miután a június 24-i testületi ülésen a városi költségvetésből a férfi kézilabdára 15 millió forintot szavaztak meg a képviselők, nem volt más választásunk, az NB I/B-re adtuk be a nevezést és elkezdtünk készülni a másodosztályra. Aztán a kézilabdaszövetség elnöke július 2-án felhívott, és ismét felkért minket az élvonalra, holott tudta mi a helyzet nálunk. Úgy tűnik hogy a Tatran Presov nem indulhat és a Vácnál is nagy gondok vannak, így mi legjobb kiesőként továbbra is az első osztályban játszhatunk. Ezen elgondolkodtunk. Aztán másnap a Táncsics gimnázium igazgatója is jelezte, hogy a visszalépés miatt a sportosztályból 10-11 kézilabdás várhatóan kiiratkozik, ami nehéz helyzetbe hozná a sportosztályt.

Ne vesszen el több év munkája

– A hírek arról szóltak, hogy szinte a komplett ificsapat elmenne, és Kopornyik Zsolt utánpótlásedző is a távozás mellett döntött.
– Pontosan. Ha az utánpótláskorú játékosok színe java elmenne tőlünk, az főleg az ificsapatot érintené. Mi pedig nem ezért neveltük őket az elmúlt években. A játékosok is azt mondták, hogy NB I-es utánpótlás szinten szeretnének játszani, fejlődni és a szülők is vitték volna a gyerekeket. Ez volt a végső lökés ahhoz, hogy meghozzuk a döntést: nevezünk az NB I-re.

– Mikor adták be a nevezést?
– Személyesen vittem fel Budapestre július 7-én, ahol pontosan felvázoltam, hogy mik a klub lehetőségei. Elmondtam, hogy a pénzügyi helyzet jelenleg nem túl rózsás, de vállaljuk, hogy végigjátsszuk a bajnokságot, erről alá is írtunk egy nyilatkozatot. A döntésben az is benne volt, hogy a fantasztikus orosházi közönségnek is tartozunk azzal, hogy az első osztályban játszunk.

– Az NB I-es indulás tehát eldőlt. De mégis, kikkel fog játszani a csapat? Azért az NB I elég magas szintet követel.
– A volt NB I-es játékosok, akiket korábban erősítésnek hoztunk elmentek. Július 7-én közöltük az új fejleményeket az itt maradt játékosokkal, akik között nem aratott túl nagy tetszést, amiben némileg igazat is adok nekik. De minden sportban a legmagasabb osztályban van olyan versenyhelyzet, ahol fejlődni lehet. Ám nem csupán a felnőtt csapat játékosainak érdekében kellett döntést hoznunk. Annak a közel 50 utánpótláskorú kézilabdásnak az érdekeit is szem előtt kellett tartani, akik a sportosztályban tanulnak, nem beszélve azokról, akik most 7-8. osztályosok és sport vonalon kívánnak továbbtanulni.

– Ki vezeti az utánpótlás szakmai munkáját?
– Füzesi Ferenc viszi az ificsapatot is a felnőtt mellett. Szerettük volna, ha Kopornyik Zsolt marad, de végül nem tudtunk megegyezni. Szóba került több nagynevű utánpótlás edző szerződtetése is, de erre egyszerűen nincs pénzünk. Most úgy tűnik, hogy Tatai Tamás fogja vezetni az utánpótlás edzéseit Füzesi Ferenc szakmai irányítása mellett. Az orosházi trénerrel tárgyalunk jelenleg. Az is hatalmas káoszt okozott egyébként, hogy az NB I/B-ben csak az ifistákat tudnánk versenyeztetni. De akkor hol játszana a többi? Minek dolgoztak évekig?

– Mikor kezdődik a szakmai munka?
– Az alapozást július 25-én kezdi a csapat. Olyan edzéstervet állít össze Füzesi Ferenc, mely figyelembe veszi, hogy a játékosok egy része dolgozik. Az NB I/B-s fizetés, amit jelenleg adni tudunk nem sok mindenre elég, ezzel tisztában vagyunk. Így nem is biztos, hogy napi két edzést fogunk tartani. Szeretnénk 2-3 játékost igazolni. A Dunaferrből Bali Richárd érkezik bal átlövőbe, ő a Kodolányi főiskolán tanul majd. Kellene még azonban balkezes játékos. Eddig 10 játékossal egyeztünk meg – Ambrus József, Raffai András, Kovács Attila, Balda Ákos, Berta Gábor, Herjeczki Balázs, Szikora Attila, Pajkó László, Papp Krisztián és Mazic Milan, aki úgy döntött, mégis marad. Lesz 10-12 felnőtt játékosunk, melléjük 3-4 játékos az ifiből jön fel. A csapat mélyponton van a sok kudarc miatt, de nincs más választásuk a játékosoknak sem. Bízom benne, hogy a fiúk átérzik, ez mennyire fontos nekik, a klubnak és a városnak egyaránt. Egy célunk lehet a pályán: hogy bent maradjunk.

Pénz, pénz, pénz

– Azt mindenki tudja, hogy a 15 millió forint nem elég az NB I-hez még az őszi szezonra sem. Akkor mégis miből finanszírozzák az egészet?
– Tudomásul vettük, hogy a város anyagi lehetőségei miatt nincs több pénz. De mint mondtam, vagy bevállaljuk így, vagy rövid időn belül összeomlik sok év munkája. Mi a legutolsó NB I/B-s bajnokságot 39,5 millió forintból tudtuk megcsinálni úgy, hogy ebből 35 milliót adott a város, a többit mi szedtük össze. Ez pedig még arra a bajnokságra is vékony. 2011 év végéig 15 millió forint áll a rendelkezésünkre, ez nagyjából a fél szezont jelenti. De bízunk abban, hogy az új sporttörvényből eredően a cégek társasági adója lehetővé teszi azt, hogy a tél folyamán pénzhez jussunk. És azt is remélem, hogy a város helyzete is javul idővel. Azt viszont semmiképpen nem kérem, hogy más sportolók, klubok rovására kapjunk pénzt.

– A szövetség korábban 50 millió forintos bankgaranciát kért. Ettől most eltekintenek?
– Az előírásokat nekünk is be kell tartani. Ennek kimunkálásán dolgozunk a szövetséggel, úgy tűnik, találunk rá megoldást.

– Felesleges kertelni és szépíteni a dolgot: pénzt kell szerezni ahhoz, hogy végig tudják vinni a szezont. Van-e már kidolgozott üzleti- pénzügyi terv arra, hogy a nagyobb cégeket támogatónak megszerezzék? Korábban volt már próbálkozás erre, de nem lett belőle semmi. Hogyan kezdenek újra neki?
– Sokan kritizálnak minket, néhányan névtelenül. Örömmel vesszük, ha szemtől szembe, gerincesen elmondják nekünk észrevételeiket, nem sértődünk meg. Az is a sportért dolgozik, aki negatív véleményt mond, de ha ezt nem a szemünkbe mondja, akkor nem tudunk válaszolni neki. De hogy a kérdésre is válaszoljak: külső segítséggel most készül a pályázati jellegű sporttámogatási tervünk. Ennek meglétét elvárja a szövetség is, hozzájuk kell ezt beterjeszteni. Ehhez most információkat várunk a kézilabda szövetségtől. Ha kész, és zöld utat kapunk, ezzel a koncepcióval felkeressük a nagy cégeket, kisebb-nagyobb vállalkozókat.

– A városvezetéssel történt már egyeztetés, hogy jövőre mik a lehetőségek?
– A napokban volt bizottsági ülés. Ott is elmondtam mindazt, amit most itt. Azt mondták, megpróbálnak segíteni a lehetőségekhez mérten, de a jelenlegi helyzetben ígérni nem tudnak. Összefogtunk a Táncsics gimnázium és a Kodolányi főiskola vezetésével, és közösen keressük azokat a lehetőségeket, ahonnan pénzt lehetne szerezni. Mert ez a kulcsa az egésznek. Tavaly szezon elején nem tudtunk igazolni, mert még nem volt elég pénzünk. Aztán télen érkezett 6 játékos, és lényegesen javult a színvonal, kis szerencse kellett volna a bentmaradáshoz. Most ugyanaz a helyzet, mint 1 éve: szinte a semmiből kell építkezni, ütőképes csapatot összehozni, amire nincs pénz. Előre menekülünk az NB I-es tagsággal, és mindent megteszünk ahhoz, hogy életben maradjunk és megerősödjünk. Ehhez azonban összefogás kell mindenki részéről.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?