Történelmi szezont zárt az OFKSE

Felsőházi rájátszás, bajnoki 6. hely, EHF kupa, és rengeteg jó eredmény utánpótlás szinten. Ez az NB I-es férfi kézilabda klub most zárult szezonjának szakmai gyorsmérlege. De mi lesz jövőre? Ezt is megkérdeztük a vezetőedzőtől és a klubelnöktől.

Véget ért a 2014-15-ös kézilabda bajnoki szezon. A 6. helyezett OFKSE csapatának vezetőedzőjével Vladan Jordoviccal és a klubelnök Vajer Tamással beszélgettünk a most lezárult fejezetről.

Az utóbbi 10 év legjobb szezonja

– Azt hiszem, történelmi évet zártunk – kezdi az értékelést Jordovic mester. – Az elmúlt tíz esztendő legsikeresebb évadán vagyunk túl. A bajnokságban a felsőházba jutás volt a cél és ezt elérte a felnőtt csapat, az utolsó fordulóban pedig sikerült a pontot is feltenni az i-re. Megmutattuk, hogy a felsőházban is tud pontokat szerezni az orosházi gárda, ráadásul a Csurgó csapatát győztük le, akiket még eddig soha sem sikerült.

– Ha “csak” ennyi történt volna, akkor is büszkék lennénk a fiúkra, de az elmúlt szezonban három fronton is küzdött az OFKSE. A bajnokság mellett a Magyar Kupában és több mint tíz év után az EHF-kupában is pályára léptek a srácok.
– Az EHF-kupában legyőztük a moldáv bajnokcsapatot, legyőztük a Benelux és belga bajnok együttest és csak a harmadik fordulóban maradtunk alul a lényegesen erősebb dán Skjernnel szemben, akik – nem mellékesen – bejutottak az EHF-kupa legjobb négy csapata közé – sorolja szinte egy szuszra Jordovic. – Ami a Magyar Kupát illeti, mérlegelnünk kellett. Sajnos a kispadunk nem olyan hosszú, hogy három fronton is hosszabb ideig tudjunk küzdeni. A Nyíregyháza legyőzése után, a vezetőséggel egyeztetve ezt “áldoztuk be” – fogalmaz a vezetőedző.

Vladan Jordivic nem csak beszél edzésen, be is mutatja, mit akar látni a pályán (Fotó: Rajki Judit)

Ezek a száraz tények és ezeket az adatokat mindenki ismeri, aki szereti a helyi kézilabdát. Az eredmények mögött azonban rendszerint rengeteg munka rejlik. A mester – saját bevallása szerint – soha sem dolgozott még egy szezonban ennyit.

– Rengeteget melóztunk a fiúkkal. Az utolsó, Csurgó elleni meccsen látszott leginkább, hogy az orosházi csapat  milyen összeszokott, jó játékot tud csapatként produkálni. Ez soha sem egyik napról a másikra alakul ki. Mi is végigjártuk a buktatókat, de újra és újra nekilendültünk és azt hiszem, a fentebb felsorolt eredmények igazolják a sok befektetett energiát.

– Egy-egy szezon lezárása után, egy újabb kezdete előtt mindig az egyik legfontosabb kérdés, hogy az elért eredményeket sikerül e megőrizni, esetleg tovább lépni?
– Egy szintet elérni könnyebb, mint azt megtartani. Sajnos a csapatból többen távoznak és öt-hat játékos távoztával, közel ennyi érkezővel sok dolgot újra kell kezdeni, újra kell tanulni, összecsiszolni. Nem lesz könnyű, de nem ijedünk meg a feladatoktól a jövőben sem. Bízom abban, hogy fantasztikus közönségünk és ti, a média munkatársai továbbra is mellettünk álltok és sok örömet élhetünk át együtt – zárja a beszélgetést a vezető edző.

Az utánpótlásra támaszkodva kell előrelépni

A jó eredményekhez jó játékosokon, jó edzőn kívül biztos háttér, egy jó egyesület is szükséges. A klubot érintő kérdésekről a nemrégiben megválasztott új elnök, Vajer Tamás beszélt.

– A magyar klubok közül mi adtuk a legtöbb B-válogatott játékost. Ez büszkeség, de gond is, hiszen ezekre a srácokra felfigyelnek más, nálunk esetleg jobb agyagi körülményekkel rendelkező csapatok. A most távozók közül többeknél ez a helyzet. Pótlásukat első körben mindenképp magyar fiatalokkal próbáljuk megoldani és csak ha nem sikerül, akkor nézünk szét külföldön. A klub az elmúlt években és az elmúlt szezonban letette a névjegyét a magyar kézilabdázás asztalára és mi továbbra sem szeretnénk visszalépni. Ezért minden lehetőt meg is teszünk.

– Orosháza mindig is jelentős utánpótlás műhely volt, most is az. De mi a helyzet utánpótlás fronton?
– Sok jó dologról, sok sikerről számolhatok be utánpótlás csapatainkkal kapcsolatban is, ugyanakkor itt látom a további fejlődésünk legnagyobb potenciálját is. Már elkezdtük, és a következő szezontól teljes erővel folytatjuk egy egységes koncepcióra épülő, európai szintű nevelési program végrehajtását. Vezetőedzőnk, Vladan Jordovic – aki az újvidéki egyetemen tanít kézilabdát – elvállalta, hogy a felnőtt csapatnál végzett munkája mellett az utánpótlás edzők képzésében is részt vesz. Így a legkisebbektől a felnőttekig ugyanazon  korszerű elvek mentén folyhat a képzés.

– Fontos kérdés minden klub életében a pénzügyi helyzet, ami alapvetően meghatározza egy szezon eredményeit. A klub az önkormányzattól idén kevesebb támogatást kapott, így adódik a kérdés, hogyan tovább?
–  A klub pénzügyi helyzete stabilnak mondható. Persze az egyre nagyobb elvárásokhoz egyre több pénzre van szükség. Az elnökség mindent megtesz, hogy a szükséges anyagi források minél nagyobb mértékben álljanak rendelkezésre, ill. ezek hiánya ne akadályozhassa a még szebb sikerek elérését – zárta Vajer Tamás elnök.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.