Buday Dániel: sokat lépett előre az ificsapat

Voltak gondok, és maradt a gárdában néhány pont, a tréner azonban úgy véli: fejlődtek a srácok, és erre meg lesz a lehetőségük a következő szezonban is.

Múlt pénteken lejátszotta az idény utolsó meccsét NB I-es ifjúsági együttesünk, a 26 mérkőzés utáni mérleg: 12 ponttal a 11. hely a tabellán. Az edzőt, Buday Dánielt kértük értékelésre csütörtök délelőtt.

– Felemásra sikeredett ez a szezon. Sok problémával küzdöttem évközben, néhány gyerek kikerült a csapatból bizonyos okok miatt, és kevesen maradtunk. Ennek ellenére jónak értékelem az elmúlt hónapokat, mert nagyon sokat léptünk előre. Lehet, hogy az eredmény terén ez nem látszódik, de a játékban sok fejlődést véltem felfedezni. Nyilván, azt tudtam, hogy azon csapatok ellen, akik már előrébb járnak, és évek óta szélesítik az utánpótlásbázisukat, mint például a NEKA, a Szeged, a Veszprém, melyek az ország minden területéről a legtehetségesebb, legügyesebb gyerekeket összeszedik, azok ellen nehéz lesz győzelmi esélyeket felmutatni.

– Mik a lehetőségek a további fejlődésre?
– Úgy gondolom, a tavalyi szezonhoz képest sokat léptünk előre. A legerősebb csapatok ellen is 40-45 percig, amíg erővel bírtuk, addig nagyon jó mérkőzéseket játszottunk. Utána természetesen a nagyobb tudás kidomborodott. Véleményem szerint 6-8 pont benne maradt a csapatban, ami még szebbé tehette volna a szezont. Elégedetlen így sem vagyok. Fiatal csapatom van, azok, akik most kerültek fel, ügyesen szálltak be, van perspektíva a társaságban. A kérdés az lesz, hogy azok a játékosok, akik tehetségesek, és úgy ítélem meg, hogy lehet belőlük akár komoly kézilabdázó is, mennyi időt szánnak a fejlődésre, mennyi áldozatot hoznak. Itt gyorsan leszögezem, hogy nem a tanulás rovására, mert az a legfontosabb. Emellett kell rengeteg munkát belefektetni, sok áldozatot hozni azért, hogy lehetőséget kapjon az ember, és megmutathassa magát az NB I/B-ben, az NB I-ben. Úgy gondolom, van pár fiatal, akiknek lesz erre lehetőségük.

Az idei szezon utolsó meccsén

– Lesz változás a keretben?
– Kicserélődik majd a keret. Akik kiöregednek, az NB I/B-ben folytatják, hiszen a klub biztosítja a lépcsőfokokat, amelyeket mindenképp végig kell járnia egy fiatal játékosnak. Akik pedig a serdülőcsapatból kiöregednek, felkerülnek hozzánk, így egy új csapatot kell összegyúrni. A szemlélet, a felfogás azonban, amit én képviselek, az megmarad. Bízom abban, ismét megjelennek a tehetségek, és a komoly munka végén a felnőttcsapat is profitál majd ebből Orosházán. Erről már sokszor beszéltünk: jó lenne helyi fiatalokból, helyi tehetségekből feltölteni a keretet.

– Hogyan alakul a munka nyáron?
– Akiknek most jön az érettségi, természetesen ezentúl arra koncentrálnak, annál nincs fontosabb, de ameddig az iskolaszezon tart, az edzések is mennek tovább. A szünetben is sok játékosnak lesz teendője, főleg fizikálisan kell, hogy fejlődjön, és utolérje magát, azt egyénileg is meg tudja csinálni. Úgy gondolom, hogy július elején, közepén kezdődik majd a felkészülés a következő szezonra.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.