Bemutatjuk a Skjern Handbold csapatát

Az EHF-kupa keddi sorsolásán az Orosházi FKSE a dán Skjern Handbold csapatát kapta ellenfélként a 32 között. A zöld-fehér együttes több nemzetközileg jegyzett sztárjátékost foglalkoztat, így mindenképpen a párharc esélyesének számít.

A legutóbbi dán ezüstérmes meglehetősen fiatal csapat, mindössze 22 éves történelemmel rendelkezik (1992-ben alapították). A Skjern 1997 óta tagja a hazai első osztályú küzdelmeknek. Második élvonalbeli szezonjukban máris bajnoki címet ünnepelhettek, ezzel egy időben a dán kupát is elhódították. Ezeket a sikereket azóta nem sikerült megismételniük, de továbbra is az élmezőny tagjai maradtak. A nemzetközi porondon két Challenge-kupa-sikerrel büszkélkedhetnek a zöld-fehérek, ezeket még az ezredforduló környékén érték el.

Az utóbbi két évben egyaránt a második pozícióban zárták a dán bajnokság alapszakaszát, ám a rájátszás során nem sikerült a döntőbe kerülniük. 2013-ban még megszerezték a bronzérmet, tavasszal azonban a Team Tvis Holstebro elorozta előlük az újabb medált. A Skjern az előző szezonban szerepelt az EHF-kupában is, ahol a csoportkörben harmadikként meglepetésre búcsúzni kényszerültek (a Montpellier és a Sporting is megelőzte a dánokat).

A Skjern Handbold játékoskerete

A nyáron kissé átalakult a csapat játékoskerete. Távozott az első számú kapus, Tim Winkler, a dán válogatott bő keretében is megforduló hálóőr az újonc Midtjyllandhoz igazolt. Visszavonult a klub ikonikus játékosa, Claus Möller Jacobsen, aki az irányító és a balátlövő poszton, valamint a védelemben is jól teljesített, kulcsember volt éveken keresztül. Érkezett viszont Nikolaj Markussen személyében egy igazi sztárjátékos. A hórihorgas válogatott átlövő korábban az Atlético Madrid tagja volt, de a Skjernhez katari kitérővel került. Winklert a hazai ligából pótolták, a Mors-Thy együttesétől szerződtették Sören Pedersent.

Henrik Möllgaard

Továbbra is a Skjern játékosa maradt Kasper Söndergaard és Henrik Möllgaard, akik egyaránt alapemberek a jelenlegi dán válogatottban. Előbbi az egyetlen balkezes átlövő a klubnál, de mivel a védekezésnél cserélik, általában egymaga szokta teljesíteni a teljes meccset a posztján támadásban. Möllgaard a nemzeti együttesben szinte csak a defenzív játéknál kap szerepet, a Skjernnél azonban az akciók vezére is, évek óta házi gólkirály, sőt, a liga legjobb mesterlövészeinek egyike. Idén általában irányítóként, középső lövőként szerepel, mivel a királyposzton az új igazolás, Markussen az alapember. A széleken a skandináv kézilabdára jellemzően gyors, robbanékony, és rendkívül technikás játékosok várnak bevetésre, akik góljaik jelentős részét lerohanások végén szerzik. A balkezes oldalon René Rasmussen a kezdő, a másik szárnyon Morten Balling kap nagyobb szerepet, de a fiatal Bjarke Christensen is rendkívül képzett játékos. Balling egyébként irányítóként is megállja a helyét, sérülések, illetve a kulcsemberek pihentetése esetén középen is szerepet kap. A beálló poszton Thomas Klitgaard a kezdő, aki idén eddig nagyon megbízhatóan teljesít. A kapuban a fiatalabb, azaz Kristoffer Laursen az első számú opció, a hálóőr ebben a szezonban 34,6%-os hatékonysággal dolgozik a dán bajnokságban.

A Skjern kerete kissé vékony, a konkrét első csapatot mindössze 13 játékos alkotja. A cseresor nem ér fel a kezdők szintjére, ezért egy sérülés, vagy esetleges eltiltás esetén komolyabb szerkezeti gondjaik lehetnek. A padról menet közben bevethetők közül Daniel Svensson a legmegbízhatóbb, aki védekezésben és támadásban is jó teljesítményre képes. A beálló poszton Frederik Börm szintén bőven kap lehetőséget Ole Nörgaard vezetőedzőtől, továbbá a cserekapus, a frissen megszerzett Sören Pedersen is terhelhető. Az irányító-átlövő, Lasse Mikkelsen jó szezont fut, sérüléséből felépülve megbízhatóan hozzá tud tenni a csapat teljesítményéhez. Érdekesség, hogy a klub kizárólag dán játékost foglalkoztat, ez kuriózumnak számít a mai kézilabdában.

A Skjern jelenleg a 4. helyen áll a dán ligában, kilenc találkozójukból ötöt megnyertek, emellett egy döntetlen és három vereség szerepel a nevük mellett. A tavalyi nagy ellenlábasukat, a Holstebrot alaposan elintézték (34-25), a Szeged BL-ellenfelével, az Aalborggal remiztek (24-24), a Koldingtól pedig szoros meccsen kaptak ki (30-27), ezek az eredmények jól jellemzik az együttes játékerejét. A legutóbbi fellépésükön azonban csúfosan megégtek, az újonc Midtjylland fektette két vállra a zöld-fehéreket (31-27). Az EHF-kupa 2. fordulójában az osztrák Bregenz csapatát ejtették ki kettős győzelemmel (36-27 és 36-32), mindkét meccsen alaposan megszórták a „sógorokat”.

A csapat otthona, a Skjern Bank Aréna

Möllgaardék a 2480 fős kapacitású Skjern Bank Arénában fogadják ellenfeleiket. A csarnok kihasználtsága elég magas, ebben a szezonban 2000 feletti az átlaglétszám a nézőtéren, így minden alkalommal jó hangulatban léphetnek pályára a kedvencek.

A Skjern idei alapcsapata: Kristoffer Laursen – René Rasmussen, Kasper Söndergaard, Henrik Möllgaard, Thomas Klitgaard, Nikolaj Markussen, Morten Balling.

A Skjern játékoskerete: http://www.hetmeteres.com/csapat/skjern-handbold/

Házi góllövőlista idei élmezőnye:
1. René Rasmussen – 49 gól (bajnokság: 35 gól, EHF-kupa: 14 gól)
2. Henrik Möllgaard – 48 gól (37+11)
3. Nikolaj Markussen – 41 gól (35+6)
4. Kasper Söndergaard – 39 gól (32+7)
5. Thomas Klitgaard – 39 gól (29+10)
6. Morten Balling – 24 gól (19+5)
7. Lasse Mikkelsen 23 gól (17+6)

Köszönjük a részletes csapatbemutatót ifj. Erdődi Ferencnek, a Hétméteres.com szerkesztőjének!

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.