Továbbjutott az OFKSE az EHF-kupában

Az orosházi férfi kézilabdacsapat második meccsén döntetlent játszott moldáv ellenfelével, így 6 gólos összesítéssel ment tovább a nemzetközi kupában.

Szombaton játszotta az első EHF kupameccsét az Orosházi FKSE-LINAMAR. Mivel a moldáv ellenfél feladta a pályaválasztói jogot, így mindkét összecsapást Orosházán rendezik. Tegnap a moldávok voltak “otthon”, ma pedig a mieink lesznek immár hivatalosan is hazai pályán.

A 28-34-re megnyert első összecsapás kecsegtető a mieink számára. Szombaton kapusunk Herjeczki Balázs, és a 9 gólig jutó irányítónk, Buday Dániel volt a csapat legjobbja. Az ellenfélnél a szintén 9 találatos szélső, Sipulinra és a 10 gólos Alexandru Pervanciucra kell jobban figyelni.

A zöld-sárga hazaiak a védekezéssel alapozhatják meg a továbbjutást (Fotó: Pirer Kata)

A támadásaink többségében jól futottak, ezt jelzi a lőtt 34 gól. Nagyobb gondunk inkább a védekezésben adódott. A lerohanás utáni rendezetlen védelmet viszonylag nagy hatékonysággal játszották át a moldávok, és a jobb szélről kapott 9 gól is arról árulkodik, van még hová fejlődni a falnak hátul.

Összességében jobban játszottunk ellenfelünknél, és megérdemelt volt a hatgólos győzelem. Ám a kézilabdában láttunk már nagy csodákat, semmi nem lefutott. Egy biztos, a közönségen ma sem fog semmi múlni. Az a csapat győz ma, aki jobban tudja fejben kezelni fáradtságot, és tovább megtartja a koncentrációt, hiszen egymás után két nap ilyen iramú nemzetközi meccset lehozni nem könnyű.

Orosházi FKSE-LINAMAR – HC Olimpus-85-USEFS 28-28 (15-14)

EHF nemzetközi kézilabda mérkőzés, Orosháza. Vezette: Emil Aghakishi, Ernest Aghakishi. Orosházi FKSE: HERJECZKI – Pásztor M., Milovic, Mazic, BUDAY, Cemas, Németh L. Csere: Ivanisevic (kapus), Szeitl, STRANIGG, Morva, Varsandán, Németh G., Benmiloud, Benis, Tárkányi. Vezetőedző: Vladan Jordovic. HC Olimpus-85: Veremchuk – SIPULIN, Alexei Pervanciuc, Malarevych, ALEXANDRU PERVANCIUC, Juravliov, Macovochin. Cs.: Chiseliov, Minciuc, Plesca, Safronii, Iarmenco, Sicaciov, Burbulea. Vezetőedző: Nicola Gomenicu.
Kiállítások: 8, ill. 4 perc. Hétméteresek: 6/5, ill. 3/3.

17:55
Megint tele a sportcsarnok pár perccel a kezdés előtt. Elkezdődött a csapatok bemutatása. Egy változás van csupán, de ez inkább optikai: a vendégek most piros-fekete mezt húztak magukra.

Első félidő

2. perc
Jól indult a meccs: Ivanisevic védett, majd Buday lőtte be az első hetesünket. Reméljük, Dani ott folytatja a gólgyártást, ahol tegnap abbahagyta, 1-0.

3. perc
A másik gólgyáros is elkezdte, csak a másik oldalon, Alexadru Pervanciuc egyenlített, 1-1.

4. perc
Belülvédekezésért kaptunk hetest, de Buday lövését most kirúgta Veremchuk kapus. Az ellentámadásból azonban labdát szereztünk és Németh Laci belőtte, 2-1.

6. perc
Mocovochin tréfálta meg a teljes védelmünket, betört, lőtt és gól. A következő OFKSE támadásban azonban Cemas középről, a falból eresztett meg egy bivalyerős lövést lentről, az ellenfél kapusa asszisztált az egészhez, a feje felett vágódott a felső léc alá a labda, 3-2.

8. perc
Két gyors Németh László gólt jegyezhettünk fel. Az első lerohanásból, a másik felállt fal ellen bal szélről, 5-2.

10. perc
Alexadru Pervanciucal továbbra sem bírunk, ez a feladat tegnap sem ment, ismét átlőtte a falunkat. De jött is a válasz gyorsan, Benmiloud zörgette meg a hálót a labdával, 6-3.

11. perc
Németh Lacinak kezd bejönni az élet, újabb remek indításgólt szerez, 7-3.

12. perc
Jordovic mester csípőre tette a kezét, és morcosan néz. Még nem mond semmit, pedig egymás után három gólt kaptunk, lerohanásból és felállt fal ellen is. Macovochin ebből kettőt vállalt, a harmadik gól szerzőjét pedig biztos mindenki kitalálja. Igen, Alexadru Pervanciuc, 7-6.

14. perc
Németh Gábor egy jobb felső pipába juttatott bombával gondosodik arról, hogy újra növekedjen a különbség. De Juravliov ezt nem hagyja annyiban, ő is lő egyet a másik oldalon, 8-7.

15. perc
Öt-öt ellen: előbb Sicaciov kap két percet a moldávoknál, majd Benist is kiküldik kicsit szusszanni a bírók. Macovochin egyenlít, majd Alexadru Pervanciuc megszerzi a vendégek vezető gólját is, 8-9.

17. perc
Németh Gábor jön, lő és gól, újra egyenlő, 9-9. De sokáig nem lehet örülni, egy lerántásért Mazicot is kiküldik a bírók, újabb emberhátrány. A B-közép rákezd a jó öreg rigmusra, miszerint “Kevesebben jobbak vagyunk!” Ez most bejött, Starnigg János hátrányból talál be, újra itt az előny, 10-9.

19. perc
Újra kiegészülve játszunk, de most több a kisebb hiba, a moldávok pedig ezt megbosszulják. Bármily meglepő, Alexadru Pervanciuc egyenlít újra, majd Majd Macovochin góljával veszik át ismét a vezetést a vendégek, 10-11.

20. perc
Mazic remekül beforog a falba, de felöklelik, szól a síp, jön a hetes. Érkezik Németh László, odaáll a vonalhoz, meghallja a sípszót és egyből lő, kapus alig mozdul. Nem is kell neki, mert gól, 11-11. A moldáv edző időt kér…

A beállós Mazic most is hasznos tagja volt az OFKSE-nek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

21. perc
A kapuban Herjeczki véd egyre magabiztosabban, mi pedig támadgatunk, lövöldözünk, de nem találunk a hálóba.

22. perc
Kiegyenlítettebb a mai meccs a tegnapinál, nincs is akkora tempó, érződik a fáradtság a játékosokon. Macovochin lő újabb vendég gólt, amire Cemas válaszol, de az előny a moldávoknál, mert Alexadru Pervanciuc hetesből is eredményes, 12-13. El kellene gondolkodni, hogy ezt a srácot leigazoljuk, baromi gólérzékeny…

24. perc
Gyors egyenlítés Németh Lászótól. A fiatal villámléptű szélső megint lerohanásból talált be, 13-13. A HC Olimpus támad, de labdát veszít. Mielőtt azonban a mieink elkapkodnák a támadást, Vladan Jordovic fejtágításra hívja fiait.

25. perc
Gólt nem szereztünk ugyan, de arra jó volt az elrontott támadás kontrája, hogy eszembe juttassa Sipulint. Tegnap azon sopánkodtam, hogy ugyan miért nem tudjuk megfogni a jobb szélsőt. És tessék, ma most írtam le először a nevét. Na jó, eddig a pályán sem volt nagyon, ami azért meglepő a tegnapi teljesítménye alapján. De ez legyen a moldáv edző dolga.

27. perc
Állóháború alakult ki a pályán, támadunk, de értékelhető lövési helyzet nem adódik, ami meg néha jön, azt elrontjuk. Egyre több a lépéshiba és a rossz passz mindkét oldalon. Nyugi srácok, 3 perc és lehet menni pihenni.

28. perc
Megtört a jég, újabb gólt lőttünk, Tárkányi Bence szélről küldte a lasztit a hosszú felsőbe, 14-13. Jordovic mester pedig előkapott egy újabb ászt a pakliból, követő emberfogással kivesszük a játékból Macovchint. Kicsit tanácstalan is lett a vendéggárda.

30. perc
Herjeczki védés után lerohanás, Németh Gábor pedig növeli az előnyt. A vendégek belül védekezésért hetest kapnak, az időntúli büntetőt Alexandru Pervanciuc értékesítette, 15-14.

Kiegyenlítettebb a mérkőzés mint tegnap, fásultabban mozognak a játékosok mindkét oldalon, ami azért érthető is. Összesítésben 7 gól az előnyünk. Jön a 10 perc pihenő.

Második félidő

31. perc
Gyorsan egyenlített a HC Olimpus, Juravliov lőtt gólt lerohanásból, 15-15. Ráadásul Stranigg kétperces büntetést is kapott, emberhátrányban folytatjuk.

33. perc
Öt emberrel is próbálkozunk, megyünk előre keményen. Bár inkább négyen, mert Budayt emberfogással kiveszik a játékból. De lepörgettük az emberhátrányt egy jó hosszú támadással, így megúsztuk egy kapott góllal.

34. perc
Kell nekem ilyeneket írni, mert ahogy rányomtam a frissítés gombra, már kaptunk is egy átlövésgólt: Macovochin volt eredményes, 15-16. Közben Buday beszéli meg az egyik bíróval a játékvezetés mibenlétét. Hiába, azért Danit nemzetközi szinten is ismerik, mert nem hajtotta el a spori azonnal a reklamáló játékost.

Majd ennek örömére Mazic lő egy klasszikus beállós gólt, újra egyenlő, 16-16.

Kemény játékra kényszerítette a zöld-sárga hazaiakat a moldáv csapat (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

37. perc
Mindkét oldalon serényen dolgoznak a törlőfiúk. Ebből is látszik, egyre jobban tördelődik a meccs. Chiselov góljával újra vezet az ellen, de jön Buday, aki ma nem a góllövésben, hanem a játék irányításban jeleskedik inkább, most éppen Sipulin ellen harcol ki egy hetest, amit Németh László értékesít, 17-17.

39. perc
Rohanunk, de elrontjuk, az ellenrohanásból viszont Chiselov talál be. Jön viszont rekontra rohanás, amit Milovic vált gólra, majd egy kontra-kontra moldáv támadás, amiből megint Chiselov talál be, 18-19. Ebből is látszik, hogy hullámzó a meccs, van hogy percekig nem történik semmi érdemleges, majd 1 perc alatt születik 3 gól.

41. perc
És megint Chiselov. Úgy látszik, mindkét meccsen van valaki, akit nem tudunk tartani, most Chiselov az, 18-20. Jordovic mester most gondolja úgy, hogy meg kell állítani az ellenfelet, kikéri az idejét.

42. perc
És akkor fent a közvetítő állásban a dobok hangjától övezve egyszercsak meghallottam Vladan Jordovic üvöltő hangját. Több szempontból sem értem mit mond, de az biztos, hogy nem dicsért, miután egymás után két támadást is elrontottak a srácok.

43. perc
Lehet hogy ez az üvöltés kellett. Benis ugyanis remekül tört be a falba, és lőtt gólt, majd kivédekeztünk egy támadást, hogy aztán Morva is szép gólt lőjön, így egyenlítünk, 20-20.

45. perc
Juravliov góljával megint előny a HC Olimpus csapatánál, amit azonban Németh László szemtelenül láb mellé lőtt hetesével egalizál, 21-21.

47. perc
Mazicot kiállítják a bírók, emberhátrányban vagyunk. Kivédekezett támadás után vészkapusként a párharc során először pályára lép Varsandán Áron. Nem rajta múlt, hogy 5 másodpercet volt a pályán – eddig legalábbis – mert eladtuk a labdát, és Sipulin betalált, 21-22.

48. perc
Visszajött a kapuba Herjeczki, és öt emberrel szépen szövögetjük a támadást, hogy a végén Milovic szép góllal megint ikszre hozza a állást, 22-22. Időt is kért a moldáv edző…

50. perc
Kicsit felpörgött a tempó, az utolsó erőtartalékokat szedik el a srácok mindkét oldalon. Macovchin betörését megállította az orosházi fal, de közben valakitől kapott egy nagyot torokra, áll a játék.

Miután elindult, egy remek Herjeczki védést láthattunk, de sajnos Sipulinhoz pattant a labda, aki üresen állt és be is lőtte szélről az újabb moldáv gólt, 22-23.

51. perc
Cemas egyenlít, mindenki örül, 23-23.

52. perc
De az ellentámadásnál Herjeczki mérges, van is rá oka: egymás után a második bravúros védést mutatja be, de a kipattanóra nem igazán mozdulnak a társai, így abból gólt kap. Németh László azonban válaszul hetest értékesít, így továbbra is egál, 24-24.

53. perc
A másik oldalon is kiosztanak egy hetest a sporik, amit Alexandru Pervanciuc lő be. Nekünk viszont van egy Benis Bencénk, aki szélről szemtelenül beosont beállóba, kapott is egy labdát, amit gólra váltott, 25-25.

55. perc
Jön a véghajrá, és Alexandru Pervanciuc, aki most szélről talál be az orosházi kapuba. De Cemas sem akar lemaradni tőle, szintén szélről lő nekünk egy gólt, 26-26.

56. perc
Chiselov és Stranigg kakaskodik kicsit a hatoson, de a társak leállítják őket. Herjeczki védése után újra hangos a csarnok. Mindenki tudja, hogy a továbbjutás már megvan, az a kérdés, mennyivel megyünk a következő fordulóba az EHF-kupában. Cemas veszi vissza a vezetést, szélről cunderezi meg Veremchuk kapust, 27-26

58.perc
Alexandru Pervanciuc úgy gondolja, neki még gólt kell lőni ezen a meccsen, és így is tesz, gyönyörűen lövi át a falat. Válaszul a mieink kínaiznak, Benis Mazicnak adja fel a labdát, aki a kapu torkából pöccinti be a lasztit a hálóba, 28-27.

59. perc
Juravliov egyenlít ki, 28-28. Jordovic mester időt kér, a tábláján mutatja játékosainak, mit akar viszontlátni a pályán. A szurkolók a “Győzni kell” rigmusba kezdenek: hiába a biztos továbbjutás, a győzelem mindig jobb, mint a vereség.

60. perc
A győzelem nem jött össze, maradt a döntetlen, de ehhez kellett Herjeczki, aki az utolsó másodpercben védett óriásit.

A közönség felállva ünnepli a zöld-sárga csapatot, akik éppen a B-Közép előtt ünnepelnek. Megvan a továbbjutás az EHF kupában! A következő körben a belga bajnok, a Hubo Initia Hasselt érkezik.

Járt a pacsi a B-középnek is (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A meccs után a két csapat közösen fotózkodik a kapuban, majd a vendégek rendkívül sportszerűen lepacsiznak az orosházi szurkolókkal is. Szimpatikus játékosok, még szelfiznek is a hazai vezérszurkolókkal.

Vladan Jordovic: – Kellemetlen ellenfél, jó csapat a moldáv gárda. Harcoltunk a mai meccsen is, mindent megtettünk, hogy megőrizzük a tegnapi előnyt. Igyekeztünk minden játékost egyformán terhelni.

Nicola Gomenicu: – Azt ígértük, hogy jól játszunk a mai meccsen, ezt meg is tettük. Azonban egy nagyon jó csapat az Orosháza, gratulálok nekik, és sok sikert kívánunk a folytatásban.

Összességében teljesen megérdemelt a hazai siker. Az első meccsen egyértelműen jobbak voltunk, a másodikon láthatóan arra törekedtünk, hogy megtartsuk a megszerzett előnyt. A játékosok szereztek egy kis nemzetközi rutint, vakon, az ellenfél alapos ismerete nélkül kellett hozni az eredményes játékot, ami egyáltalán nem egyszerű. De megoldották a feladatot, így a hazai bajnokság mellett az EHF-kupában is tovább vitézkedünk, ezt jelenti a 62-56-os összesített továbbjutás.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.