Boldog, mert azt csinálhatja, amit szeret

A család, a munka és a sport jelenti csapatunk orvosa, dr. Tóth-Abonyi János számára az életet. Nevéhez fűződik egyebek mellett Orosházán a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály megalakulása is. Több évtizedes munkáját „Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért” címmel ismerték el.

Dr. Tóth-Abonyi János az Orosházi Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának főorvosa, de a sport területéről is régóta ismerhetjük. Szegeden született, általános iskolai tanulmányait is ott végezte, gimnazista éveit már Pristinában és Zentán töltötte, később egyetemi diplomáját Belgrádban szerezte meg.

Édesapja orvosként tevékenykedett, így már egészen fiatalon belecsöppent az egészségügy világába, azonban mint mondta, gyermekként még nem tudta, hogy ebben találja meg hivatását.
– Mikor gimnazistaként édesapám elé álltam és elmondtam, hogy én megjelölöm az orvosit, ő azt felelte: fiam! azt csinálsz, amit akarsz, de azt jegyezd meg, hogy az orvosi hivatás nemcsak fehér köpenyből áll – idézte fel dr. Tóth-Abonyi János, hozzátéve: ez bizony nagy igazság.
Fiatalon jugoszláv ifjúsági válogatott, első ligás futballista volt, de később, mikor hazajött Magyarországra, felhagyott az edzéssel.
– Azonban nem váltam el tőle, hiszen sportorvos lettem, így mindig a mozgás világában maradtam – fogalmazott a főorvos.

Dr. Tóth-Abonyi Jánosnak Dávid Zoltán polgármester nyújtotta át az elismerést (Fotó: Rosta Tibor)

Mikor 1991-ben a volt Jugoszlávia területén kitört a délszláv háború, már volt egy 19 éves fia és egy 22 éves lánya.
– Nem akartam, hogy elvigyék őket, így akkor visszatértünk Szegedre. Abban az időben a belgrádi lapok nagy betűkkel írták, hogy a főorvos menekül az egyenruha elől, ám ez nem volt igaz. Azért írták, mert a jugoszláv asztalitenisz-válogatott orvosa voltam, ismertek az emberek, tudták, hogy elköltözöm. Azonban én akkor is, és most is visszajárok Zentára, ahol 30 évig dolgoztam. A mai napig fontos számomra – fogalmazott dr. Tóth-Abonyi János.

Abban az évben, mikor elhatározták, hogy hazaköltöznek, Orosházán rögtön kapott munkát, dr. Duray Gábor segítségével.
– Így 1991-től dolgozom az Orosházi Kórházban. Először a rendelőintézetben tevékenykedtem, majd 2008-tól a kórház osztályán. Nagyon jó társaságban tevékenykedünk, mint egy család úgy dolgozunk, dr. Floszberger Péter vezet bennünket – mondta a főorvos.

Dr. Tóth-Abonyi János volt az első főorvos a mozgásszervi rehabilitációs osztályon, hiszen az osztály alapítói között tartják számon. Nevéhez fűződik, hogy gyógyhatásúnak minősítették a gyopárosi, a tótkomlósi és az algyői fürdők vizeit. Szakmai munkájában a gyógyítás mellett előadásai, oktatói tevékenysége és a sportegészségügy területén végzett feladatai is kiemelkednek. Mindezek mellett 1999 óta az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesület csapatorvosaként is tevékenykedik. 
– A sport világában nagyon szeretek mozogni, sok jót kapok a játékosoktól, a vezetőktől és a közönségtől is – ecsetelte.

A kilencvenes években minden általános iskola diákját, közel kétezer fiatalt vizsgált meg testdeformációk felmérése végett, melyről írásos dokumentum készült a polgármesteri hivatal számára. Az oktatás területén is jelentős szerepet vállal, korábban a testnevelési főiskolán, napjainkban a békéscsabai sportszövettség edzői és sportoktatói továbbképzésein adja át tapasztalatait, valamint 21 éve a Nagy Sándor úszóverseny orvosaként van jelen. Több nyelvű szakmai publikációi és előadásai széles spektrumot ölelnek fel, több mint 50 éves sporttevékenységét elismerések jelzik. Ahogy a főorvos fogalmazott: nagyon szereti munkáját, nem is csinálna semmi mást. 
– Három város áll igazán közel a szívemhez: Szeged, Zenta és Orosháza, nagyon köszönöm az orosháziaknak, hogy anno 21 évvel ezelőtt befogadtak – sorolta a főorvos.

Zárásként úgy fogalmazott: számára az élet a családját, a munkáját és a sportot jelenti.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.