Universiade: ugrás az ismeretlenbe?

Idén a dél-koreai Gwangjuban sorra kerülő Universiadén a magyar férfi főiskolás kézilabda-válogatott is szerepel – soraiban számos orosházi és volt orosházi játékossal. A felkészülésről és az esélyekről az együttes szövetségi edzője, Juhász István nyilatkozott az MKSZ honlapján.

– A kézilabda ezúttal helyet kapott az Universiade programjában, igaz, az időpont nem a legszerencsésebb, hiszen a felkészülési időszak éppen a teljes mezőny nyári szünetével esik egybe. Miként állt össze a keret?
– Tavaly ősszel kezdtük meg a munkát a B-válogatottal, és már az őszi-téli mérkőzések során is a keret hetven százaléka olyan játékosokból állt, akik egyetemre, főiskolára járnak, ami jó alapot nyújtott az Universiade-csapat kialakításához is. A tavasz végén aztán összeállt a véglegesnek tűnő keret, de sérülések miatt Lele Ákos, Pordán Bálint és Pallag Péter sajnos nem jöhet velünk Dél-Koreába. Gondot okozott az is, hogy ezekben a hetekben minden magyar kézilabdázó pihen, véget ért a bajnoki szezon, klubjaikban pedig július közepén kezdik meg a felkészülést a játékosok.

A Dél-Koreába készülő magyar válogatott

– Mennyi idő jutott a felkészülésre?
– Egy hetes egyéni munkát követően a fiúkkal két hetet készültünk együtt Gyöngyösön, ekkor a kiesett játékosok helyére belépő új kerettagokat is igyekeztünk beépíteni. Felkészülési mérkőzésekre sajnos nem volt módunk, hiszen mindenki pihen, nyaral. Hétfőn és kedden a fiúk egyénileg készülnek, szerdán még edzünk egyet, aztán irány Dél-Korea! Július 4-én, immár Gwangjuban edzőmeccset játszunk Japán ellen, 6-án pedig Izrael ellen megkezdjük az Universiadét.

– Szinte a teljes mezőny sötét lónak számít, hiszen kiszámíthatatlan, mely játékosok vállalják a tornát, nem lehet tudni, melyik ország milyen összetételű csapattal lép majd pályára. Lehet látni az esélyeket?
– Valóban nagyon nehéz reális képet alkotni az ellenfelekről. Második csoportellenfelünk, Svájc ismert arról, hogy sokan 18-19 éves korukban a továbbtanulást választják, és emellett kézilabdáznak első osztályban is, így erős ellenfélre számítunk. Az egyetemi sport Brazíliában hagyományosan erős, úgy vélem, a dél-amerikaiak – már csak a közelgő riói olimpia miatt is – erős válogatottal érkeznek majd Dél-Koreába. A többi csapat valóban sötét lő, lehetetlen jósolni. A mi keretünkben egy NB I/B-s játékos, Gyurcsovics Árpád mellett csupa olyan kézilabdázó szerepel, akik már az élvonalban is ismert játékosok. Varsandán Áron és Milán személyében egy testvérpár is ott lesz a csapatunkban. Hosszú útra indulunk, szeretnénk minél jobb eredménnyel hazatérni!

A magyar Universiade-csapat kerete:
Kapusok: HERJECZKI Balázs (Orosháza Linamar), HOLLÓ Balázs (Mezőkövesd)
Jobbszélsők: BENIS Bence (Orosháza Linamar), ORSZÁGH Ádám (Cegléd)
Jobbátlövők: MARCZINKÓ Máté (B.Braun Gyöngyös), NÉMETH Gábor (Orosháza Linamar)
Irányítók: MORVA Zoltán (Orosháza Linamar), SIMON Bence (Csurgó), VARSANDÁN Áron (Orosháza Linamar)
Beállók: SZEITL László (Orosháza Linamar), BENMILOUD Yassine (Orosháza Linamar), GYURCSOVICS Árpád (FTC)
Balátlövők: GERDÁN Tibor (Balatonfüred), BALI Richárd (Kőnig Trade Balmazújváros)
Balszélsők: VARSANDÁN Milán (B.Braun Gyöngyös), NÉMETH László (Orosháza Linamar)

Szövetségi edző: JUHÁSZ István
Edző: DEBRE Viktor

Az Universiade férfi kézilabdatornájának csoportbeosztása:
A-csoport: Dél-Korea, Szerbia, Mexikó, Egyesült Államok
B-csoport: Portugália, Japán, Csehország
C-csoport: Magyarország, Izrael, Svájc, Brazília
D-csoport: Oroszország, Törökország, Litvánia

A csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint):
Július 6. 11:00: Magyarország-Izrael
Július 7. 11:00: Svájc-Magyarország
Július 9. 13:00: Brazília-Magyarország

A további program:
Július 10.: negyeddöntők, a 9-14. helyért
Július 12.: elődöntők, az 5-8. helyért, a 9-14. helyért
Július 13.: döntő, a 3. helyért, helyosztók

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.