Nagyító alatt az Orosházi FKSE junior válogatottjai

Nehéz időszakon vannak túl az orosházi férfi kézilabda egyesület juniorjai. Az NB I-ben való szereplés mellett a napokban Gillinghamben, a riói junior világbajnokság selejtező tornáján vettek részt. Hazaérkezésük után az ott szerzett tapasztalataikról, illetve magáról a kézilabdáról kérdezte Miklós Gergőt és Szeitl Lászlót a likefestoon.com munkatársa, Juhász Ádám.

Mindkét játékos nagyon fiatal még, mindössze 21  évesek, de már a hazai kézilabda élvonalában játszanak, és a junior válogatottnak is meghatározó tagjai. Miklós Gergő kapusként, Szeitl László pedig beálló poszton erősíti az Orosházát.

– Mikor kezdtetek kézilabdázni, hogyan kerültetek ebbe a közegbe?

Miklós Gergő: A tévében láttam a magyar női válogatott egyik mérkőzését. Nagyon megfogott Pálinger Katalin kiemelkedő kapusteljesítménye. Hatalmasakat fogott, a csapat egyik legjobbja volt. Akkor döntöttem el, hogy ezt a sportot szeretném csinálni, méghozzá kapusként. Szegeden kezdtem el játszani még 2004-ben. Már a második edzésen jeleztem az edzőnek, hogy nem akarok mezőnyjátékos lenni, és tegyen be a kapuba.

Szeitl László: – Még általános iskolában mentem el egy edzésre, Tapolcán. Rögtön megtetszett, és rendszeresen lejártam. Onnan elég hamar átkerültem a Veszprém csapatához, ahol az utánpótlás csapatokban, majd a Veszprém II-ben szerepeltem. Időnként még az első számú gárda keretébe is bekerültem.

– Hogyan kerültetek Orosházára?

Miklós Gergő

Gergő: – Mielőtt ide kerültem volna, az NB I/B-ben szereplő Csurgóban játszottam. Egy idő után úgy éreztem, hogy megérettem az NB I-re, és szeretném magam kipróbálni az első osztályban. Ekkor adódott a lehetőség, hogy Orosházán szívesen látnának, én pedig nem haboztam. Egyelőre nem én vagyok a kezdő kapus, de remélem már nincs messze, hogy ezt elérjem.

László: – Tavaly kerestek meg Orosházáról, hogy szeretnének leigazolni. Megnéztem egy edzést, szétnéztem a városban. A döntésemben nyomós érv volt, hogy NB I-ben szerepelnek, így alá is írtam egy 3 éves szerződést. Azóta sem bántam meg. Erős a keretünk sok fiatallal, és a város is tetszik.

– Mióta szerepeltek a korosztályos válogatottakban? Hogyan értékelitek a mostani, gillinghami szereplést?

Gergő: – Egészen serdülő koromtól, az ifin át, egészen juniorig mindig meghívást kaptam a nemzeti keretbe. Sajnos ez a torna nem úgy sikerült, ahogy vártuk. Egy góllal kikaptunk a hollandoktól, így ők utazhatnak majd a vb-re. Hatalmas csalódás ez a második hely számunkra, még most sem dolgoztam fel teljesen, főleg, hogy ez volt az utolsó évem juniorként.

László: – Két éve válogattak be először, már juniorként. Csatlakoznom kell Gergőhöz. Mindkettőnket nagyon rosszul érintett az előselejtező torna eredménye. Különösen dühítő, hogy ilyen közel voltunk a világbajnoki szerepléshez, mégsem sikerült.

– Hogyan látjátok a felnőtt válogatottba kerülési esélyetek?

Szeitl László

Gergő:Természetesen gondolkoztam már ezen. Elsődleges cél, hogy az Orosházában többször legyek második kapus, mint harmadik, majd szeretnék rendszeres kezdő lenni. Válogatott szinten először a B keretbe kell bekerülni, onnan vezet az út az A csapatba, de ez még csak távolabbi cél.

László: – Az a fontos, hogy folyamatosan fejlődésben maradjak, és meghatározó tagja legyek az orosházi csapatnak. Ha jól helyt állok, felfigyelnek rám, és meghívást kapok a B válogatottba, idővel talán az A-ba is.

– Tanultok is a kézilabdázás mellett? Valamilyen hobbira van időtök?

Gergő: – Egy edzőtanfolyamra járok. Ha befejeztem a versenyzést, először fiatalokkal szeretnék foglalkozni. Ha sikeres leszek benne, nem tartom kizártnak, hogy felnőtt csapatot is irányítsak. A nyári időszakban van kicsit hosszabb szabadidőnk, mikor nincsenek mérkőzések. Ilyenkor nagyon sokat teniszezünk öcsémmel.

László: – Orosházán, a Kodolányi János Főiskolán gazdaság-menedzsment szakot hallgatok. A versenysport mellett fontos a tanulás, bármikor közbe jöhet egy komolyabb sérülés, ami kettétöri a karrierem. Emellet nem sok szabadidőm van. Ha mégis, a családommal, barátaimmal töltöm.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.