Morva lett a legértékesebb

Hazánkat a Juhász István szövetségi edző által irányított B-válogatott képviselte a lengyelországi Katowicében, a visegrádi országok hagyományos háromnapos tornáján, a Karácsony-kupán. A csapatban három orosházi játékos – Herjeczki Balázs, Morva Zoltán és Németh László – is helyet kapott.

A magyar fiúk már az első, vasárnapi mérkőzésen kellemes csalódást okoztak. A nemzetközi szinten még tapasztalatlannak számító együttes döntetlent ért el a január közepén kezdődő világbajnokságra készülő Csehország ellen.

Magyarország „B” – Csehország 26-26 (13-13)

Katowice, 2000 néző. V.: Jerlecki, Labun (lengyelek). Magyarország: Pallag – Országh 3, Marczinkó 1, Morva 2, Debreczeni, Lele Á. 5 (3), Németh L. 5. Cs.: Pordán 5, Bali 2, Borsos 1, Simon B. 2, Koller, Oláh T. Szövetségi edző: Juhász István. Csehország: Mrkva, Krupa – Becvár, Cíp 4, Motl 3, Sobol 4, Babák 2, Linhart 2, Petrovsky, Skváril 1, Vinkelhofer 1, Zdráhala 4, Hanisch 1, Sindelár, Chudoba, Kasal 4. Szövetségi kapitány: Vladimír Haber.
Kiállítások: 8, ill. 6 perc. Hétméteresek: 4/3, ill. 4/3.

Nagyon közel állt a győzelemhez a magyar gárda, az utolsó percben még vezetett is, noha az utolsó két percet emberhátrányban játszotta le. A csehek végül csak egy gólt tudtak szerezni ezalatt, az utolsó másodperceket pedig sikeresen kivédekezték a mieink, így értékes ponttal, illetve hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak. A játékosok teljesítették edzőjük óhaját és célját: emelt fővel jöhettek le a pályáról.

Juhász István: – Többször megnyerhettük, de többször el is veszíthettük volna a végletekig kiélezett mérkőzést. Tisztességesen, becsülettel helytálltunk, ebből kell építkeznünk. Ezt szeretném látni a hátralévő két meccsen is.

Fotó: Pawel Andrachiewicz - Pressfocus.pl

Szlovákia – Magyarország „B” 27-26 (13-13)

Katowice, 1200 néző. V.: Leszczynski, Piechota (lengyelek). Szlovákia: Paul, Zernovic – Slaninka 4, B. Sivák, Adamcík, Kovácech 6, M. Briatka 1, M. Volentics 4, Kysel 1, Takác, P. Masica 1, J. Hanták, Pekár, Kucharik 3, L. Duris 5, Zechmeister 2. Szövetségi kapitány: Heister Zoltán. Magyarország: Herjeczki – Gebhardt 2, Marczinkó 3, Morva, Debreczeni 1, Bali 5, Velky P. Cs.: Pallag (kapus), Németh L. 1, Simon B. 3, Borsos 2, Országh, Oláh T., Pordán 2, Lele Á. 7. Szövetségi edző: Juhász István.
Kiállítások: 8, ill. 6 perc. Hétméteresek: 1/1, ill. 7/5.

Gyengén kezdte második találkozóját a magyar B-válogatott, de remekül küzdve nemcsak kiegyenlített, hanem meg is fordította az állást, és az utolsó percben a Csehország elleni mérkőzéshez hasonlóan közel állt a győzelemhez. A végjátékot azonban nem bírta a magyar csapat, hetest rontott, a védekezésben pedig buta hibákat követett el.

Juhász István: – Rosszul indítottuk a meccset, de egy kis átalakítás után sikerült fordítanunk. A küzdéssel és a harcossággal ezúttal sem volt gond, a játék minőségében viszont nem tudtuk azt hozni, amit a csehek ellen. Sok játékos még sohasem játszott két nap alatt két ilyen hőfokú találkozót. A kiélezett végjátékból az a csapat jött ki jobban, amelyik kevesebbet hibázott.

Fotó: Norbert Barczyk - Pressfocus.pl

Lengyelország – Magyarország „B” 33-19 (17-8)

Katowice, 4000 néző. V.: Leszczynski, Piechota (lengyelek). Lengyelország: Wichary, Wyszomirski (kapusok), Daszek 4, Grabarczyk, Gumiński 10, B. Jurecki 1, M. Jurecki 4, Jurkiewicz 3, Krajewski 2, Krzysztofik 1, Masłowski 1, Niewrzawa, Orzechowski, Przybylski 1, Rojewski 3, Syprzak 3, Szyba, Wiśniewski. Szövetségi kapitány: Michael Biegler. Magyarország: Pallag, Herjeczki (kapusok), Bali 4, Borsos 2, Debreczeni 1, Gebhardt 3, Koller, Lele, Marczinkó 2, Morva 1, Németh L., Oláh T., Országh 2, Pordán 3, Simon 1, Velky. Szövetségi edző: Juhász István.
Kiállítások: 8, ill. 6 perc.

Körülbelül 10 percig voltak partiban a magyar fiúk a világbajnoki résztvevő lengyelekkel szemben. A folytatás egyértelműen a házigazdáké volt, akik sok gólt szerezve, magabiztosan és hatékonyan őrölték fel a sok hibával játszó magyar együttes amúgy sem túl acélos ellenállását. Lengyelország csapata megérdemelten nyerte el a trófeát, Juhász István tanítványai pedig hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a torna során.

MVP (Most Valuable Player – legértékesebb játékos) elismerésben részesült a lengyel Michal Jurecki és az orosházi Morva Zoltán. Gratulálunk!

További eredmények:
Lengyelország – Szlovákia 28–20 (15–10)
Lengyelország – Csehország 29–22 (13–10)
Szlovákia – Csehország 25-26 (16-11)

A torna végeredménye:
1. Lengyelország 6 p (90-61)
2. Csehország 2 p (74-80)
3. Szlovákia 2 p (72-80)
4. Magyarország „B” 1 p (71-86)

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.