Kimondottan kapus akartam lenni – Ismét orosházi színekben Pajkó László

Fociban nem akart védeni, kézilabdában igen – Pajkó László mindkét sportágat kipróbálta gyerekkorában, végül az utóbbi mellett tette le a voksát. A sikeres utánpótlásban eltöltött szezonokat és a felnőtt élvonalbeli bemutatkozást követően az elmúlt években Balmazújvároson és Békésen kézilabdázott. Most azonban hazatért és ígérete szerint védéseivel feljutáshoz segítené az együttest.

Pajkó László 2000-ben, az akkori Every Day-ben ismerkedett meg a kézilabdával, korábban viszont egy másik sportág, a labdarúgás is az élete részét képezte.
– Kimondottan kapus akartam lenni, de mivel akkoriban a korosztályomhoz képest magasabb voltam, ezért akkor még az átlövő posztra raktak. Viszont hamar kiderült, hogy borzasztó átlövőnek bizonyultam, így végül alig fél évvel később a kérésemre mégis csak beraktak a kapuba és szépen ott is ragadtam.

Érdekesség, hogy a fociban pedig hátvédet játszottam és ott épp ennek a fordítottja játszódott le. Azt szerették volna, hogy kapus legyek, ott viszont én nem akartam. Végül az döntött a kézilabda mellett, hogy a szüleim már akkor is sokat jártak ki meccsekre és amikor én is elkísértem őket, egyből megtetszett a játék, hogy milyen gyors volt, milyen magasra ugranak fel vagy milyen erősen lőnek – nyilatkozta a kezdetekről.

A kézilabdapályán csakis kapusként tudta elképzelni magát (Fotó: Horváth Bence)

A korosztályos évekre mindig nagyon szívesen gondol vissza, hiszen még a serdülő előtt, alig 11 évesen a 2001/2002-es szezonban megnyerték az országos bajnokságot, amit a következő évben is sikerült megismételnie kortársaival. Ezt követően ezüstérmet, bronzérmet és ötödik helyet is szereztek, mondhatni, az élmezőny minden részén megfordultak egy-egy szezon végén. Ezt követően azonban az olyan nagyobb csapatok, mint a Veszprém, a Szeged, a Dunaferr vagy a PLER utánpótlás bázisai is alaposan bevásároltak, így serdülőben már nem tudtak bejutni a legjobb 6 csapat közé.

A korosztályos éveket követően a felnőttkarrierje kezdete is az Orosházi FKSE-nél érte, de későbbi klubkarrierje során sem számított vándormadárnak, hiszen ezt követően Balmazújvároson és Békésen játszott.
– Az újvárosi éveket nagyon szerettem, 22 éves koromban igazoltam oda, először csak kölcsönbe, majd végleg. Az első ott töltött évemben fel is jutottunk az élvonalba, ami szintén egy fantasztikus emlék, majd a 2015/2016-os szezonban a hetedik helyen végeztünk. A következő szezonban viszont távoztam a több játéklehetőség reményében Békésre igazoltam, akik már évek óta ostromoltak, hogy náluk játsszak – mesélte.

A Békésen töltött időszakra is jó szívvel gondol vissza, érkezését követően a harmadik helyen zárt a csapat úgy, hogy féltávnál még a hatodik helyen álltak. Ezt követően egyértelműen a feljutást tűzték ki célul, ami majdnem össze is jött a következő szezonban, mindössze egy ponttal maradtak le a Mezőkövesd csapatától. Ezt követően erre már kevesebb esélyük volt, ráadásul volt szezon, ami meg a koronavírus-járvány miatt szakadt félbe. Az, hogy végül nem sikerült a békésieknek a feljutás, a legkevésbé Lacin múlt, aki fontos védésekkel, sőt kapus létére néha gólokkal is segítette együttesét.

Balmazújvárosi és békési éveket követően tért vissza Orosházára a 30 éves hálóőr (Fotó: Horváth Bence)

– Vállalkozó típus vagyok, ha az ellenfél lehozza a kapusát, hogy eggyel több mezőnyjátékossal támadjon és megszerezzük a labdát, akkor néha megpróbálom rálőni. A békési időszak során szerencsére ez minden szezonban sikerült legalább egyszer, de volt olyan idény, hogy akár egy meccsen belül többször – árulta el.

A 2021/2022-es szezonra a hazaigazolás mellett döntött, így ismét nevelőegyesületében fog védeni. Az Orosházi FKSE-Tokai gárdája a héten kezdi meg az edzőmérkőzéseket, a bajnoki szezont pedig szeptember 12-én Ózdra látogatva. Mint mondta, továbbra is szeretné a legjobbját nyújtani, hasznára lenni a csapatnak, ezzel is segítve az egyesületet az elsődleges célként kitűzött feljutás elérésében.
– Én úgy látom ehhez minden adott, jó keret alakult ki, gólerős játékosok is érkeztek és szerintem nekünk vannak a legjobb szélsőink és beállóink a bajnokságban – tette hozzá.

Bojtor Zalán

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.