Kancel Ottó: Helyem van az NB I-ben

A nagykaposi Kancel Ottó szerint egy nagyon jó szlovák válogatott kovácsolódott össze a kézilabda Eurokupa utolsó mérkőzésein. A 26 éves balátlövő telefonon mesélt a válogatott összetartásáról és hektikus orosházai szezonjáról. A szlovákiai Új Szó interjúja.

A szlovák válogatott márciusban és április végén az Eurokupa nevű barátságos tornán szerepelt Magyarországgal, Horvátországgal és Spanyolországgal. Március közepén a szlovákok 4 nap alatt három meccset játszottak, kétszer a magyarokkal, egyszer pedig a spanyolokkal. Most, április végén szintén hárommeccses forduló volt, ekkor kétszer a horvátok, egyszer pedig a spanyolok ellen léptek pályára Kancelék. 

– Április 29-én a szlovák válogatott a horvátok ellen szerepelt, a keretben ott volt ön is. Milyen volt a mérkőzés?
– Ott voltam a keretben, viszont nem léptem pályára. Sajnáltam, hogy nem kaptam játéklehetőséget, számítottam arra, hogy játszhatok. Most ez így alakult, de remélem, hogy ha legközelebb is behívnak a válogatottba, akkor már játszhatok is.

– Peter Kukučka szövetségi kapitány mivel indokolta, hogy nem küldte pályára egy percre sem?
– Azt mondta, hogy sajnos ez most így alakult, de számít rám a legközelebbi összetartásokon is. Hozzátette, hogy semmi probléma nem volt velem, elégedett az edzésmunkámmal, számít rám továbbra is.

– A 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű Eb-re való felkészülés jegyében telt az Eurokupa. Annak ellenére, hogy nem lépett pályára, elégedetten távozott az összetartásról?
– A vereségek ellenére jól sikerült a felkészülés. A márciusi mérkőzések a magyarok és a spanyolok ellen nem alakultak túl fényesen. Ekkor nem is kaptam behívót, mert volt egy kis problémám a térdemmel. A mostani három meccsen azonban tudtunk javítani, sokkal jobb volt a játék. Igaz, hogy teljesen más keretünk volt, mint márciusban. Az edzéseken is nagyon jól dolgoztunk, jó volt a hangulat és ezt át is tudtuk menteni a kézilabdapályára. 

– A szlovák válogatott 0 ponttal végzett a négyes utolsó helyén. Reális ez az eredmény?
– A spanyolok Európa-bajnokok, a horvátok is folyton a nemzetközi élmenyőzben vannak, ők a férfi kézilabdázás csúcsa jelen pillanatban. De Horvátországban, a második mérkőzésen közel voltunk a pontszerzéshez (26:23-ra győztek a horvátok – szerk.). Nyilván ők máshol tartanak a kézilabdában, mint mi. A horvátok elleni meccs azért bizonyítja, hogy szívvel és akarattal bármit meg lehet oldani. Nagyon jó csapat kovácsolódott össze, mindenki hajtott a másikért, akik nem játszottak, azok is ugráltak és szurkoltak a pálya széléről. Ilyen hozzáállás kell, mert nekünk sajnos nincsenek világsztárjaink. Ha a 16 emberből mindenki 110%-ot fog nyújtani a meccseken, akkor sok mindent el lehet érni, főleg egy hazai rendezésű Eb-n. 

Kancel Ottó (jobbra, zöld mezben) szerint egy jó szlovák válogatott készül az Eb-re

– A válogatottal ellentétben Orosházán rendszeresen pályára lép, hogy érzi magát a klubcsapatban?
– Ez nagyon hektikus szezon számomra. Szeptemberben én voltam az egyik első játékos, aki elkapta a koronavírust, és 8 hétig folyamatosan pozitív teszteket produkáltam. Utána egy nagyon szigorú egészségügyi protokollnak kellett megfelelni, és csak ezután kezdhettem az edzéseket. Mikor végre visszatértem a csapathoz, akkor pedig az egész társaság elkapta a koronavírust, 12 játékos adott pozitív tesztet. Gyakorlatilag nekem az őszi szezonom egy mérkőzésből állt, a szeptember 5-i, Komló elleni győzelemből, hiszen utána csak februárban léptem pályára. Ettől függetlenül jól érzem magam Orosházán, hiszen ha egészséges vagyok, akkor szinte végigjátszom a mérkőzéseket. 

– Az Orosháza jelenleg utolsó a bajnokságban, csupán 2 győzelmet szerzett a csapat. Ez a hektikus ősz is lehet a gyengélkedés oka?
– Januárban a világbajnokság miatt több játékostársam is elment a válogatotthoz, miután visszatértek, gyakorlatilag fél év kihagyás után kellett újra összekovácsolódnia a csapatnak. Jöttek a nehéz mérkőzések, amelyek emiatt nem úgy sikerültek, ahogy kellett volna. 

– A bajnokságból még 5 meccs van hátra – több pótolt fordulót is beleszámítva. Jelenleg a biztos bennmaradást jelentő 12. helyen a Dabas áll négypontos előnnyel. Meglehet a bennmaradás?
– Így a bajnokság végére összeszedte magát a csapat, az utolsó 2-3 hétben már jó játékot mutattunk. Legutóbb, a válogatott szünet előtt a Cegléd csapatát meg is tudtuk verni. Ha négy pontnál többet szerzünk, akkor van esély arra, hogy elkerüljük a kiesést. Mindent meg fogunk tenni ezért. Most szombaton a 10. Eger otthonába megyünk, ahol kötelező a győzelem számunkra. 

– Gondolkodott már azon, hogy mi történne, ha mégsem sikerülne a bennmaradás? Maradna a csapattal az NB I/B-ben, vagy szeretne továbbra is az élvonalban játszani?
– Természetesen gondoltam már rá, 26 éves vagyok, úgy érzem, vagyok azon a szinten, hogy az NB I-ben a helyem. Ha nem sikerülne a magyar élvonalban maradnom, akkor már az is megfordult a fejemben, hogy egy külföldi bajnokságba igazolok. Az Európa-bajnokság szempontjából is fontos lenne, hogy az élvonalban szerepeljek, nem hiszem, hogy a válogatott edzője az NB I/B-ből is számítana rám.

Mészáros György

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.