Utánpótlás: nem állt meg teljesen az élet

Különleges, korábban soha meg nem élt helyzetben próbálják azt tenni a sportolók, amit szeretnek: edzenek. A profikat, az ifiket és a serdülőket talán kevésbé kell külön is motiválni, ám kérdés, hogy a sportolást épphogy csak elkezdők kitartanak-e, vagy elveszítik a hitüket.

Sokan attól tartanak, hogy közülük többen lemor­zsolódhatnak, hátat fordítanak a sportnak. A BEOL.hu munkatársa más megyei sportvezetők mellett egyesületünk elnökét is kérdezte, milyenek az eddigi tapasztalatok, hiszen az Orosházi FKSE-nél is mintegy 400-450 kézilabdázó járt addig az edzésekre, amíg lehetett.

– A csapatsportágaknál igen összetett ez a kérdés – mondta Vajer Tamás, a férfi kézilabdaklub elnöke, akinek leánya, a Nemzeti Kézilabda Akadémián játszó, 2019-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon bronzérmet szerzett magyar csapat tagja is nehezen éli meg a jelenlegi szituációt. – Az edzők és a gyerekek is nehezen élik meg, hogy nem járhatnak edzésre. A közösség, a csapat szeretete vonzó, s bár a veszélyhelyzet miatt meghozott korlátozások miatt egyelőre nem űzhetik ezt a sportágat, azért bízom benne, hogy hamarosan újraindíthatjuk a kézilabdás életünket. Edzőink folyamatosan kapcsolatban vannak a tanítványaikkal. Lesz némi visszaesés, de úgy hiszem, hogy ez a vonzó közeg vissza fogja csábítani az esetlegesen elmaradókat. Az idő előrehaladtával a gyerekek egyre nehezebben viselik a bezártságot, azt, hogy nem lehetnek olyan aktívak, mint korábban. Ez a csonka év a sportban és az iskolában is mély nyomokat hagy, de reményeim szerint szeptemberre rendeződhetnek a dolgok.
Vajer Tamás szerint a leállás után valamennyire újra kell építeni az utánpótlást, amelynek egyre nagyobb szerepe lesz az egyesületek életében. Népszerűsíteni kell a kézilabdát, és folyamatos munkára lesz szükség az egyesületek részéről.

– Nagyon fontos, hogy a nehezedő gazdasági helyzetben sikerült megtartani az utánpótlásedzőinket. Nap mint nap végzik a feladatukat, küldik a gyerekeknek az edzéstervet. Működik a rendszer, és azért nem állt meg teljesen az élet – tette hozzá az OFKSE klubelnöke.

Gajdács Pál

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.