Motivációt ad az esély a sportolók számára

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) hivatalos kérelmet nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz a strandkézilabda programba vételéről. Az IHF azt szeretné, hogy a teremsportág szabadtéri változatának művelői már a 2024-es párizsi játékokon is ott lehessenek.

A sportágnak Békés megyében is vannak sikeres játékosai, az orosházi Pásztor Máté a magyar válogatottban is többször szerepelt. A kiváló játékos az Orosházi FKSE Hír-Sat strandkézilabda csapatával 2016-ban és 2018-ban is harmadik lett előbb a spanyolországi Gran Canaria szigetén, majd az Olaszországban, a Szicília szigetén, Cataniában megrendezett EHF Bajnokok Tornáján.

Az Orosházi FKSE-Linamar 26 esztendős jobbszélsője nagyon örült a hírnek, hiszen bár a főállása a teremhez köti (alapembere az NB I-es csapatnak), de a kézilabda nyári változatát is nagyon kedveli és amint az eredmények is mutatják, magas szinten űzi.

– A legjobb hír, ami csak a sportágból érkezhetett – kezdte Pásztor Máté. – Igaz, hogy ez még csak az első lépés az olimpia felé, de egy nagyon fontos lépés. Az egy óriási eredmény és a sportág elismerése lenne, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadná az IHF kérelmét és a strandkézilabda felkerülne az ötkarikás játékos műsorára! Bár nem akarok annyira előre szaladni, de a magyar strandkézilabda ott van a világ elitjében, az Európa-bajnokságon is a harmadik, a világjátékokon negyedik lett (a nők éppen a korábbi orosházi edző, Bakó Botond irányítása mellett a tavalyi dohai strand világjátékokon másodikak), így amennyiben már 2024-ben Párizsban az olimpiai műsorán lesz, ott is lehet esélye egy nagyon szép eredményre.

Az orosházi Pásztor Máté (labdával) a nyári kézilabdában is profinak számít (Fotó: Zsedényi Péter – OFKSE.hu)

Pásztor Máté nem egészen tíz évvel ezelőtt csöppent bele a strandkézilabdába, amikor még a Veszprém ifjúsági csapatának játékosaként még hobbiból lejárt a keszthelyi strandra játszani. Az a társaság igazi baráti közösséggé, nem mellékesen remek csapattá formálódott. A kezdetektől fogva Somogyi Péter által edzett alakulat többször nyert magyar bajnokságot, ötször Magyar Kupát, és ahogy fentebb említettük a nemzetközi színtéren is komolyan letette a névjegyét. Csapatuk tavaly kivált az orosházi egyesületből, s keszthelyi székhellyel, Hír-Sat BHC néven folytatta szereplését.

– Mivel az EHF Bajnokok Tornája tavaly éppen a teremszezon kellős közepén zajlott, így jómagam és a csapat magja is lemaradt az eseményről, ám amennyiben a koronavírus-járvány lecsendesedik, úgy az idein már ott lehetünk, melyet július elején rendeznének meg a ciprusi Larnacában.

Pásztor Mátét még motiváltabbá teszi az esély, hogy ha nem is teremkézilabdában, esetleg eljuthat az olimpiára.

– Csapatunk tagjai között volt szó az IHF kérelméről. Mindannyiunk számára nagy motiváció ez, négy év múlva 29–30 évesek leszünk, ami ideális kort jelent.

Gajdács Pál

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.