Jól érzi magát Orosházán az NB I első török játékosa

Januárban érkezett Orosházára a kapus Yunus Özmusul, aki az első török játékos a magyar férfi kézilabda-bajnokságban, és a gólszerzés sem idegen tőle – a Nemzeti Sport írása.

Emlékezetesen kezdte magyarországi karrierjét Yunus Özmusul, aki január végén érkezett az Orosházi FKSE-Linamar férficsapatához. A 31 éves török válogatott kapussal a keretben két bajnoki meccset is megnyert a gárda, a Dabas (30–27) és az Eger (26–20) ellen a bennmaradás szempontjából fontos négy pontot szerzett, ráadásul utóbbi összecsapáson Özmusul parádézott: 18 lövést hárított, 47 százalékos teljesítménye mellett három gólt is szerzett, ami viszonylag ritka a kapusoknál… És lássuk be, van némi történelmi különlegessége, ha egy török éppen az Eger ellen brillírozik!

„Egy hónapja vagyok Magyarországon, nagyon jól érzem magam – mondta a játékos a Nemzeti Sportnak. – Volt már információm a magyar ligáról, az öt legerősebb bajnokságban van a világon. Én vagyok az első török az önök bajnokságában, de egyébként így volt ez Németországban is.”

Yunus Özmusul a 2015–2016-os idényben a TVB 1898 Stuttgart játékosaként harminc meccsen lépett pályára a Bundesligában, amely szerinte a legerősebb a világon, teljesen más ott a játékstílus. Szerinte a magyar sem sokkal van mögötte, az NB I-ben is minden klub erős, a nemzetközi kupában is harcoló Telekom Veszprém, Mol-Pick Szeged és Grundfos Tatabánya pedig Európa legjobb csapatai közé tartozik.

„Gazdag a magyar kézilabda-kultúra, ebben a ligában erősnek, okosnak és taktikailag felkészültnek kell lenni, mert senki ellen sem könnyű jó eredményt elérni – fogalmazott Özmusul, aki nem az Eger elleni meccsen szerzett először gólt, előfordult ez már a Bajnokok Ligájában és a török válogatottban is. – A mi posztunkon már nem ugyanaz a feladat, mint húsz éve. A modern kapusoknak nemcsak a védekezésen kell gondolkodnia, hanem a támadáson is, főleg, ha az ellenfél lehozza a kapusát és hét emberrel támad. Ez ma már fontos része a játéknak, így ha ilyenkor esélyt látok a gólszerzésre, nem szoktam habozni. Ez is a feladataim közé tartozik, és azzal segítem a csapatomat, amivel csak tudom.”

Özmusul pályafutása nagy részét a török bajnokságban töltötte, amelyben a Besiktas játékosaként a Bajnokok Ligájában is szerepelt, Németországon kívül pedig megjárta Görögországot is. Az AEK Athéntól azonban idő előtt távoznia kellett, de nem a teljesítménye, hanem egy incidens miatt – a belgák elleni tavaly októberi válogatott meccs után csapattársaival együtt katonai tisztelgéssel fejezték ki szolidaritásukat az Észak-Szíriában harcoló török katonák iránt, amit a görög közvélemény felháborodással fogadott. Özmusul előbb pénzbüntetést kapott, majd felbontották a szerződését is, szabadon igazolható lett, így csapott le rá az Orosháza, amelynél az idény végéig szól a szerződése.

Vincze Szabolcs

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.