Buinenko reméli, jönnek a pontok is

Eddig két NB I-es mérkőzésen mutathatta meg képességeit a 27 éves ukrán kézilabdázó, aki Komlón súlyosnak látszó sérülést szenvedett. A BEOL.hu interjúja még a bajnokit megelőző napon készült.

– Milyen benyomásokat szerzett eddigi rövid orosházi tartózkodása alatt?
– Az első mérkőzésen, a Szeged ellen nagyon jól éreztem magam a pályán. Egy hosszabb kihagyás után tértem vissza (csak remélni tudjuk, hogy nem következik újabb ilyen időszak az életében, hiszen Komlón az első félidő végén fellökték, kifordult a térde, és a fejét is csúnyán beverte a padlóba. A homlokát összevarrták, és a mérkőzést követő napon megduzzadt a lába, MRI-vizsgálatra vár – a szerző). Kezdek formába lendülni. Szép város Orosháza, igaz, nekem kicsi, a több mint hétszáz­ezres Zaporizzsja után.

– Hol és hogyan került a kézilabda berkeibe?
– Zaporizzsjában születtem, és kilencévesen kezdtem el kézilabdázni a másik ottani egyesület, a tizennégyszeres ukrán bajnok ZTR-ben. Édesapám kézilabdázott, az ő példája nyomán ismerkedtem meg ezzel a játékkal.

– A Portovik Juzsnijjal nagyon fiatalon szóhoz jutott az ukrán Szuperligában és a Challenge-, majd az EHF-kupában is. Jobb indítást el sem lehetett volna képzelni!
– Öt évig játszottam ott, szerettem ott játszani. Ezután igazoltam az észt HC Kehrához, onnan pedig Romániába, a CSM Bacauhoz.

– Milyen tapasztalatokat szerzett a két országban?
– Az észt bajnokság és a Kehra csapata sem volt olyan szinten, ami a fejlődésemet szolgálta volna. A román bajnokság már sokkal komolyabb színvonalat képviselt, ott már előrébb tudtam lépni. Fontos állomást jelentett az életemben, hiszen innen feljebb léphettem, és visszatérve Ukrajnába, a HC Motor Zaporizzsjához kerülve, szerepelhettem majd a Bajnokok Ligájában.

– A tavalyi BL-kiírásban csak a későbbi Final Four elődöntős Kielce állította meg a csapatot. Melyik BL-mérkőzése volt a legemlékezetesebb?
– Mindenki arról álmodik, hogy egyszer a Bajnokok ­Ligájában játsszon, és nagyon örülök, hogy az eddigi pályafutásom során ez nekem összejöhetett. A legkellemetlenebb ellenfélnek a francia csapatokat, a Paris SG-t és a Nantes-t tartom, de egyben nagy élményt is jelentett ellenük játszani.

– A szaúd-arábiai Al-Wehda egyfajta kirándulást, felüdülést jelentett a korábbi taposómalom után?
– Nem önszántamból váltottam csapatot, hiszen a Motornál elég későn, májusban szóltak, hogy nem tartanak rám igényt, és ilyenkor már nehéz csapatot találni. Vagy ­elmentem volna egy gyengébb ­európai bajnokságba, vagy elfogadom a szaúdiak megkeresését, akikkel játszhatok a Super Globe-sorozatban. Ez utóbbit választottam.

– Miért hagyta ott a szaúdiakat, és hogyan talált önre az Orosháza?
– A menedzserem segítségével került a képbe az Orosháza. Nagyon erős a magyar bajnokság, Szaúd-Arábia után előrelépést jelent.

Az ukrán Buinenko jól érzi magát Orosházán (A szerző felvétele)

– Nem nyomasztó, hogy az Orosházával a kiesés ellen kell küzdeni, és ezidáig még nincs egyetlen pontjuk sem?
– Ideérkezésem után rögtön kiderült, hogy minden poszton kitűnő képességű játékosok alkotják az orosházi ­csapatot. Az edzéseken az edző és a játékosok is száz százalékon pörögnek. Ha úgy dolgozunk, ahogy kell és ahogy az edző mondja, akkor biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb jönnek majd a pontok is.

– Úgy hallottam, hogy korábban strandkézilabdázott is. Mit jelentett ez, kikapcsolódást vagy a teremkézilabdát segítő felkészülést?
– Még a Portoviknál ismerkedtem meg a strandkézi­labdával. Az a csapat volt a magja az ukrán strandkézilabda-válogatottnak is. Kipróbáltam és megtetszett. Életre szóló élményt jelentett az Európa-bajnoki harmadik hely. A Motornál a sérülésveszélye miatt azonban megtiltották ezt a játékot.

– Saját részéről mit tud ígérni ebben a bajnokságban az orosházi szurkolóknak?
– Jó érzés számomra, hogy rendszeresen telt ház előtt ­játszunk, és sokat jelent az orosházi szurkolók támogatása is. Mindent megteszek annak érdekében, hogy segítsem a csapatot, hogy minél jobb eredményt érjünk el idén.

Névjegy
Jevgenyij Buinenko
Született: 1992. szeptember 20.
Nemzetisége: ukrán
Magassága: 205 cm
Súlya: 113 kg
Klubjai: ZTR Zaporizzsja (ukrán), Portovik Juzsnij (ukrán), HC Kehra (észt), CSM Bacau (román), HC Motor Zaporizzsja (ukrán), Al-Wehda (szaudi), Orosházi FKSE-LINAMAR.
Jobb eredményei: háromszoros ukrán bajnok; BL-nyolcaddöntő a Motor Zaporizzsjával; strandkézilabdában Európa-bajnoki 3. hely; Super Globe 4. hely

Gajdács Pál

 

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.