Gyász: elhunyt Pirer Gyula

Fájó szívvel értesítjük az orosházi kézilabdabarátokat, hogy elhunyt Pirer Gyula, városunk sportéletének meghatározó alakja, Orosháza kézilabdaéletének egyik megteremtője.

A sport gyermekkorától fogva közel állt hozzá, általános iskolában atletizált és futott, aztán érettségiig kosarazott, ahogyan sokan akkoriban Békésen. A kézilabdával a főiskolán találkozott, első két évben főleg a testnevelés szakosok játszottak a csapatban, amikor ők kimentek, azután verbuváltak más szakosokból egy új gárdát.

– A labda nem volt egészen ismeretlen számomra, csak egy kicsit más méretben került a kezembe, így aztán aránylag hamar belelendültem a játékba – vezeti be a kézis éveket. – Mikor ide kerültem Orosházára, akkor jött a 2. számú iskolába Egerből egy kolléga, aki szintén kézilabdázott, az 1-es iskolában pedig volt egy testnevelő, ő is nagyon szerette a kézilabdát és hárman összebeszéltünk: megpróbálunk kispályás kézilabda csapatot alakítani – folytatja.

Pirer Gyula (Fotó: Rosta Tibor)

Akkoriban csak a nagypályás változatát játszották a városban, így úttörőnek bizonyult a kezdeményezés. Felkeresték a Kinizsi vezérigazgatóját és elmondták az ötletüket. Nem úszott örömmámorban, amikor meghallotta, de végül mégis áldását adta. Az első csapatot értelmiségiek, jórészt pedagógusok alkották, később kedvet kaptak mások, majd a diákok is.

– Olyan féléves edzés után beneveztünk a megyei bajnokságba. Elég jól ment a játék, szerettük csinálni, így aztán egyre több középiskolás csatlakozott hozzánk, nagyon jó kis gárda verbuválódott. Én is játszottam 8-10 évig, a vége felé már oktattam is az iskolában a kézilabdát, majd teljesen az edzősködés felé fordultam. Miután a fiúkkal befejeztem a munkát, megkerestek a lányok, elkezdtem velük dolgozni – eleveníti fel a múltat.

Összesen 30 évig foglalkozott edzőként ezzel a sporttal, az iskola után az OMTK-nál, majd az Eötvös DPSE-nél.

Az Orosháza Kézilabdázásáért életműdíjjal (Fotó: Rosta Tibor)

Az orosházi kézilabdasport megteremtésében végzett áldozatos, hosszú éveken át történő munkája elismeréseként az Orosházi Kézilabdabarátok Köre 2014-ben életműdíjat adományozott Pirer Gyulának, aki hosszú éveken át oktatta és nevelte az ifjúságot a kézilabdasport szeretetére.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

(Forrás: OrosCafé.hu)

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.