Mindenem a kézilabda – Héjja Ádám három minőségben

Mint arról nemrégiben hírt adtunk, az OFKSE szakembergárdája új szakedzővel gyarapodott Héjja Ádám személyében. A fiatal szakember nem csak trénerként, de játékosként és játékvezetőként is a magyar kézilabdát erősíti.

Nem is olyan rég, gyerekként, serdülőként és ifi játékosként is az OFKSE csapatát erősítette, jó játéka pedig az egyesületnél folyó kiváló utánpótlás nevelő munkát dicsérte. Ezután következik az a nehéz időszak, amikor ifiből felnőtt játékossá válik a fiatal, és ez sokszor nagyon kemény feladat. Ezen időszakban kezdődött számára a játékos pályafutás háttérbe szorulása.

– Volt egy időszak, amikor viszonylag kevés játéklehetőséghez jutottam, de mindenem a kézilabda és semmiképp sem szerettem volna szeretett sportomtól távol élni az életemet. Beiratkoztam és elvégeztem kis különbséggel a játékvezetői és az alapfokú edzői tanfolyamot – kezdi a történetet a fiatal szakember.

Három fronton

Az alapfokú edzői bizonyítvánnyal nem elégedett meg, ezért 2016-ban megkezdte szakedzői tanulmányait. Az egyesületnél örömmel üdvözölték ezt az ambíciót és kapott is csapatot a keze alá. Tavaly kezdett a serdülőkkel dolgozni, idén pedig, immár a diploma birtokában, két csapatnál is dolgozik Koi Endrével közösen. A serdülőknél Ádám meccsel és Endre segít neki, az ifi csapat mérkőzésein pedig fordítva. Bár a két edző csak rövid ideje dolgozik együtt, az összhang jó és valószínűleg az eredmények sem maradnak el.

Nem csak magyarázza, meg is tudja mutatni, hogyan kell (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Endre nagyszerű szakember, jó vele dolgozni. Nagyon bízom benne, hogy a csapatommal az élmezőnyben fogunk végezni. Persze az edzőség mellett a játékvezetést sem hagytam abba. Kónya Balázzsal alkotunk egy játékvezető párost és jelenleg a “B” keretben vagyunk, itt vezetünk meccseket, de fújtunk már NB I-es csapatoknak is. Ezek mellett a játékot sem hagytam abba, bár háttérbe szorul a másik kettő mögött. Csongrádon, az NB II-es csapatban játszom, ha a bírói, illetve az edzői feladatok miatt ott tudok lenni a mérkőzésen – teszi teljessé a palettát Héjja Ádám.

Célok nélkül semmit sem ér

Ádám azt vallja, hogy a tanulásnak az ember élete végéig kell folytatódni. Mindig lépést kell tartani az adott kor követelményeivel, a fejlődéssel, legyen az technika, vagy sport, vagy bármi más. A céljai is nagyok, de ha az eddig tapasztalt tudatossággal, szorgalommal és kitartással dolgozik, percnyi kétségünk sem lehet, hogy el fogja érni őket.

– Ha a célokról beszélünk, külön kell beszélnünk a két hangsúlyosabb területről, az edzőségről és a játékvezetésről. Edzőként a célom egy NB I-es felnőtt csapattal sikereket elérni, de az álmok netovábbja a válogatott kispadja. Ehhez nagyon sokat kell még tanulnom, rengeteg tapasztalatot kell szereznem és valószínűleg sok időnek kell eltelnie. Játékvezetőként is van előttünk perspektíva. Ha jó szinten tesszük a dolgunkat, hamar felkerülhetünk az “A” keretbe és mint a Kiss Olivér – Bíró Ádám páros példája is mutatja, viszonylag gyorsan kaphatunk akár nemzetközi mérkőzésen is lehetőséget. Mindkét területen az előrelépés sok és jó munkát, e mellett állandó tanulást igényel – mondja céljairól Ádám.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.