Markoski: meccsről meccsre javulni kell

nikolamarkoski_vb_smAz Orosházi FKSE-LINAMAR beállója, Nikola Markoski januárban a macedón válogatott tagjaként résztvevője volt a franciaországi férfi kézilabda-világbajnokságnak, ahol csapatával a 13. helyen végzett. A vb-ről beszélgettünk vele Berta Gábor tolmácsolásával.

Macedónia együttese a világbajnokság “B” csoportjában szerepelt Spanyolország, Szlovénia, Izland, Tunézia és Angola társaságában. A csapat végül két győzelemmel és egy döntetlennel csoportjának harmadik helyén végzett és a nyolcaddöntőbe jutott, ahol a későbbi ezüstérmes Norvégia ütötte el a továbbjutástól a balkáni gárdát.

Nikola Markoski csapatának valamennyi találkozóján játéklehetőséget kapott, Stoilov és Georgievski után neki jutott a harmadik legtöbb játékidő, a hat mérkőzés során csaknem négy órát töltött a pályán, ezalatt 16 próbálkozásból 13 gólt szerzett, 81 százalékos hatékonysággal értékesítette helyzeteit.

A megfiatalított macedón csapat a várakozásoknak megfelelően szerepelt (Fotó: gol.mk)

A megfiatalított macedón csapat a várakozásoknak megfelelően szerepelt (Fotó: gol.mk)

– Tapasztalt világbajnoki résztvevőnek számítasz, hiszen a spanyolországi és katari vb után ez volt a harmadik viadal, melyen résztvettél. Miben különbözött számodra ez a világbajnokság az előzőektől?
– Az előzőekhez képest sokkal több játéklehetőséget kaptam és sokkal több játékpercem is volt ezen a világbajnokságon. Ez a támadásra és a védekezésre egyaránt vonatkozik.

– Teljesen új csapattal vágtatok neki a vb-nek, hiszen új szövetségi kapitány, a horvát Lino Cervar dirigálta az együttest, emellett számos sztárjátékos – például a kapus Ristovski és Mitrevski, vagy az irányító Mirkulovski – kimaradt a csapatból. Mi volt az elvárás a megfiatalított társasággal szemben?
– Az új szövetségi kapitány meg akarta fiatalítani a válogatottat, azzal a céllal, hogy a következő, 2020-as tokiói olipmiai játékokra összeszedje a csapatot. Az eredmény szempontjából az volt a cél, hogy a második körbe bejussunk, ezt el is értük, így a gárda fiatalítása sikeresnek bizonyult.

Nikola a spanyolok ellen kiváló játékot nyújtott (Fotó: gol.mk)

Nikola a spanyolok ellen kiváló játékot nyújtott (Fotó: gol.mk)

– Hogyan ítéled meg a saját szereplésedet? A beszámolók alapján a spanyol válogatott ellen például klasszisteljesítményt nyújtottál.
– A spanyolok, a tunéziaiak és az izlandiak ellen meg voltam elégedve a saját teljesítményemmel. De a válogatottnál úgy gondoljuk, hogy minden játékosnak meccsről meccsre javulnia, fejlődnie kell valamiben, ez természetesen rám is vonatkozik.

– Mi a következő kihívás Macedónia együttese előtt?
– Soron következő feladatunk a 2018-as horvátországi Európa-bajnokságra való kvalifikáció, ami sikerrel szeretnénk teljesíteni.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.