Buday: hiszek magamban, hiszek a csapatban

14264859_1160135814033250_3513236993382095703_nGyorsítana a játékon, és javítana a csapat és a szurkolók közötti kapcsolaton is új vezetőedzőnk, de egyelőre legfontosabb feladatnak a soron következő, Balmazújváros elleni találkozót tartja. Felmerült benne, marad a pályán is, hogy miért vetette el végül ezt az opciót, kiderül az interjúból.

A pénteki, Cegléd elleni bajnokin közönség, szakma, érdeklődők zöme meglepetten fogadta: Vladan Jordovic helyét Buday Dániel vette át a klubvezetés döntése értelmében – egyeztetve valamennyi féllel – NB I-es felnőttcsapatunk élén. Kedd este vált véglegessé, hogy eddigi másodedzőnké, irányítónké a feladat, azt, hogy ez péntekig ne kerüljön nyilvánosságra, ő kérte. Azt mondja, három napig nem is nagyon aludt, „kattogott az agya”, videózott, elemzett, készült, és azt is bevallja, izgult. Nagyon is, hiszen nem tervezete ilyen korán a váltást. A szezon végéig, de inkább még egy évig maradt volna a pályán a felnőttek közt, és edzőként az ifjúsági együttes élén. Másként alakult, most ehhez alakítja át terveit.

– Kaptam egy felkérést, de sok időm nem volt gondolkozni, és tudtam, egy nagyon fontos meccs előtt álltunk. Véglegessé kedd este vált a döntésem, szerdától már én dolgoztam a srácokkal. Azt is én kértem, péntekig ne hozzuk nyilvánosságra a hírt, nem akartam megzavarni a felkészülést a váltás miatt kialakult érdeklődéssel, hiszen létfontosságú volt számunkra a Cegléd elleni találkozó. Ráadásul hirtelen nekem is rengeteg feladat szakadt a nyakamba, néhány óra alatt kellett kitalálnom, hogyan építsük fel ezt a háromnapos időszakot. Így jutottunk el a péntek estéig…

aaa

“Rengeteg feladat szakadt a nyakamba…” (Fotó: Rosta Tibor – OrosCafé.hu)

– Mit éreztél péntek este, és hogyan folytatjátok?
Soha nem voltam egy izgulós játékos, de péntek este nagyon izgultam. Természetesen sokat jelentett, hogy láttam a srácokon, jól reagálnak erre a szituációra, átérezték a helyzetet, amibe a csapat került. Ez bizakodással töltött el. Köszönöm is nekik, és minden támogatómnak a megelőlegezett bizalmat. Most kezdem ezt az új életet, és tudom, sok buktatója van, édesapám mellett átéltem, hogyan változnak a különböző állapotok egy edzői munkánál. Bízok magamban, bízok a csapatban, és hiszem, hogy el tudjuk érni céljainkat.

– Mik ezek a célok?
Több van ebben a csapatban. Vladan Jordovic kiváló munkát végzett, melyet ezúton is köszönök neki, sokat tanultam mellette. Ennek ellenére nem jöttek a várt eredmények. Az idénynek komoly célokkal vágtunk neki, az 5-6. helyet céloztuk meg, most pedig látjuk, gyakorlatilag a veszélyzónában van a csapat. Ezen változtatni kell mindenképp. Szeretném a csapaton belüli hangulatot, a morált is némileg javítani, és úgy érzem, ez szükséges a csapat és a közönség között is. Egy éve alig nyerünk itthon meccseket, ez rányomta a bélyegét erre a kapcsolatra, szeretnénk, ha újra egymásra találnánk, hiszen egy csapat vagyunk. Persze tudom, ez a mi feladatunk lesz a pályán, a küzdelemmel, akarattal, ami minden profi sportolótól elvárható. Kis különbségek vannak a csapatok között, apróságok döntenek el egy-egy mérkőzést, de a pályán mindig a maximumot kell nyújtani.

– Játékosként nem is maradsz a pályán?
Sokat gondolkodtam ezen is, végül úgy döntöttem, játékosként egyelőre befejezem, és a vezetőedzői feladatokra koncentrálok maximálisan. Annyira felgyorsult a játék, pillanatok alatt változik egy-egy szituáció, hogy úgy vélem, nem megoldható a kettős szerep. Játékosként ugyan elveszített a csapat, de a három év alatt láttam olyan játékosokat, akik fejlődtek és hiszem, át tudják venni azt a szerepet, amit én töltöttem be ebben a gárdában.

ass

“A hozzáállásban mindenképpen változtatni szeretnék…” (Fotó: Domján Róbert)

– Hogyan tovább? Milyen változások várhatók?
Az ifjúsági csapatot átvette Bárány Zsolt kollégám, az U23 és ifi között elég nagy átfedés is van. Szerettem a fiatalokkal dolgozni, a felnőttcsapatnál ez természetesen teljesen más lesz. Nekem is másként kell gondolkodni, teljesen más és jóval több a feladat. A jót természetesen megtartom, ahhoz szeretném hozzátenni az én saját elképzeléseimet. Ez persze nem megy egyik napról a másikra, időbe telik, mire mindenki felveszi a ritmust, de bízom benne, vevők lesznek erre a játékosok. Rövid idő van ebből a naptári évből, nagy változásokat most nem tervezek, a kisebb, apróbb dolgokat vinném át. Utána lesz egy téli szünet, mindenki pihenhet, átgondolhatja a dolgokat, és januártól, az alapozási időszakban már sokkal több időnk lesz. A hozzáállásban mindenképpen változtatni szeretnék, és sokkal gyorsabb, lendületesebb játékot szeretnék megvalósítani, az edzések felépítését is erre akarom kihegyezni. A védelem és a kapus összhangja az egyik legfőbb a kézilabdában, ezen is sokan kell még javítanunk. Azon leszek, stabil csapat alakuljon ki, és elérjük céljainkat.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.