Bemutatjuk erőnléti edzőnket

nenad_02Sikeres atléta volt, majd dolgozott az egyiptomi és az iráni kézilabda-válogatottal, edzőként megjárta a 2008-as pekingi olimpiát és a 2009-es horvátországi kézilabda-világbajnokságot. Tevékenykedett Szerbia női és férfi nemzeti együttesei mellett, edzősködött Boszniában és Bahreinben, készített fel Himalája-expedíciót, 15 éven át vezette Vrbas sporthivatalát, emellett vendégtanárként oktat a zágrábi egyetem kineziológiai tanszékén. Néhány állomás Nenad Njaradi életútjából – a teljesség igénye nélkül.

– Családneve alapján úgy sejtjük, magyar felmenőkkel is rendelkezik. Jogos az észrevétel?
– Igen, apai ágon valóban vannak magyar származású őseim.

– Aktív sportolóként atléta volt, hogyan került kapcsolatba a kézilabdával?
– Vrbas (Verbász) városában, ahol dolgoztam és sportoltam, minden sportoló egy sportközpontban edzett, ezért sok embert megismertem. Egyik barátom átvette a kézilabdásokat és megkért, hogy segítsem őt a munkában, ez 2000-ben volt, így kerültem a kézilabdához. 2006-tól kezdtem el foglalkozni a legmagasabb szinten ezzel a sportággal, ebben az évben volt Észtországban kadét Európa-bajnokság, és ott Vladan Jordoviccsal együtt dolgoztam.

nenad_05

Az erőnléti edző munka közben a szerb női válogatottnál

– Komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik, több válogatottnál is megfordult erőnléti edzőként. Mi hozta Orosházára?
– Igen, 2007-ben Egyiptomban dolgoztam a válogatottnál, ahol a szövetségi kapitány Irfan Smajlagic volt és az ő kérésére vállaltam el a munkát mint erőnléti edző. 2008-ban játszottunk az olimpián, 2009-ben a horvátországi vb-n. Ezen időszak után együtt mentünk az RK Bosna Sarajevo csapatába, ahol 2 évig a BL-ben játszottunk. 2012-ben néhány hónapig Bahrainben dolgoztam, majd 2013-ban a Vardar Skopje férfi, 2014-ben pedig a Vardar Skopje női csapatának erőnléti edzője lettem. Időközben párhuzamosan a szerb válogatott londoni olimpiai felkészülésén dolgoztam. 2015-ben Irán válogatottjánál is edzősködtem. Az idők során a szerb válogatott minden korosztályával foglalkoztam.
Orosházán erőnléti edzőt kerestek, így került képbe ez a csapat, a sok utazás után már kerestem egy kis pihenőt, és így közel vagyok a családomhoz is. Pozitívak az első benyomásaim a városról és az egyesületről is. Szeretek olyan környezetben lenni, olyan helyen dolgozni, ahol ambíciók vannak, az állandó fejlődés híve vagyok. Ahol magas célokkal találkozom, ott érzem magam igazán otthon.

Nenad

Nenad Njaradi első benyomásai pozitívak a városról és az egyesületről

– Már volt néhány napja, hogy megismerje az orosházi csapatot. Mik a benyomásai, milyen fizikai állapotban vannak a fiúk? Mik a legfontosabb tennivalók?
– A fiúk kielégítő fizikai állapotban vannak, de bőven van még tér a fejlődésre. Sok új játékos van, odaadóan edzenek, ahogy ilyenkor kell, és ez számomra a legfontosabb. Ki kell balanszírozni a csapatot, mert ugye sok az új játékos, többféle kézilabdaiskolából jöttek és ezt össze kell hangolni. Az én legfontosabb feladatom, hogy a megfelelő fizikai állapot kialakuljon, illetve a játékosok egészségét megőrizzük, amennyire csak lehet, megfelelő gondot fordítsunk a prevencióra, a sérülések elkerülésére. Ami az eddigi munkát illeti, minden megy a saját útján, ahogy meg is lett tervezve.
A kézilabda legmagasabb szintjén dolgoztam körülbelül tíz évet, sokféle kézilabdaiskolával találkoztam, mivel dolgoztam együtt spanyol, dán, szerb, montenegrói edzőkkel. Minden tudásomat és tapasztalatomat bele fogom adni, hogy a játékosok a megfelelő állapotba kerüljenek és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.