Megjelent a versenykiírás

mksz-logo_15A Magyar Kézilabda Szövetség a napokban elkészítette és elfogadta a 2016-17-es idény bajnoki versenykiírásait. A teljesség igénye nélkül összefoglaljuk a férfi I. osztályra vonatkozó fontosabb tudnivalókat, változásokat, különös tekintettel a légiósokat érintő új szabályokra.

Lebonyolítás
A férfi NB I-ben 14 férfi csapat vesz részt a 2015-2016. évi bajnokságban elért helyezések szerint: az I. osztály 1-12. helyezett csapatai és a 2015-2016. évi NB I/B-s csoportok bajnokai. Amennyiben a jogot szerzett csapatok közül valamelyik nem vállalja az indulást, feljutást, abban az esetben és az üres hely(ek) betöltését illetően a Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége dönt az MKSZ Besorolási szabályzata alapján.

Az alapszakaszban a csapatok körmérkőzéses rendszerben játszanak pályaválasztói joggal oda-visszavágó alapon (13+13= 26 mérkőzés) a 14-es sorsolási tábla szerint. A visszavágó mérkőzései az eredeti sorsolás szerinti első fordulóval kezdődnek. A férfiaknál az alapszakasz 1-2. helyezettje bajnoki döntőt játszik.

A bajnokság ideje férfiaknál: 2016. szeptember 11. – 2017. május 14. A bajnoki döntő időpontja az 1-2. helyért: 2017. május 20-21 és 27-28.

A férfi junior válogatott elleni kötelező mérkőzések versenykiírása külön készül el.

A sorsolást 2016. július 14-én, csütörtökön 11:00 órakor tartják a Magyar Kézilabda Szövetség hivatalos helyiségében.

Légiósok
Minden első osztályú felnőtt bajnoki mérkőzésen 16 játékos szerepeltethető. Amennyiben valamely mérkőzésen az adott csapat 15 játékost nevezett be a versenyjegyzőkönyvbe, úgy legalább 1, amennyiben pedig 16 játékost, úgy legalább 2 magyar állampolgárságú szabályos játékengedéllyel rendelkező játékosnak kell lennie.

Nem magyar állampolgárságú játékos szerepeltetése: Az NB I-es bajnokságban mérkőzésenként a Magyar Kézilabda Szövetség játékengedélyével legfeljebb három EU tagországon kívüli nem magyar állampolgárságú játékos nevezhető. Férfi NB I osztályban, amennyiben nem magyar állampolgárságú játékosnak kér sportszervezete felnőtt játékengedélyt, úgy hogy már öt nem magyar állampolgárságú játékosa rendelkezik játékengedéllyel, köteles játékosonként 3.000.000 (hárommillió) Ft-ot befizetni „utánpótlás versenyeztetési díj”-ként.

Az EU tagállamainak állampolgáraival azonos megítélés alá tartoznak azon államok állampolgárai, amelyekkel az EU partnerségi megállapodást kötött, mely megállapodás szerint az EU feltétlen kötelezettséget vállalt arra, hogy ezen államok állampolgárai munkavállalóként olyan elbánásban részesüljenek, mintha EU tagállam állampolgárai volnának. A partnerségi megállapodás létezésének tényét a kérelmező sportszervezet köteles bejelenteni és igazolni.

Utánpótlás
A 2016-2017. évi NB I osztályban részvételi jogot szerzett férfi sportszervezetek kötelesek a Nemzeti Bajnokság Felnőtt I/B vagy II. osztályában junior korosztályú (1994. január 1. után született) – ezek a csapatok osztály besorolásáról a Szakmai- és Versenybizottság dönt -, az Ifjúsági I. osztályban és a Kiemelt Serdülő Bajnokságban csapatot nevezni és indítani. A versenyeztetési kötelezettség elmulasztása esetén a mulasztó sportszervezet legmagasabb osztályban indított csapatát a Nemzeti Bajnokságból törölni kell.

Újdonság,
hogy a csapatok kötelesek hazai mérkőzésükön online jegyzőkönyvet vezetni, melyhez a technikai és személyi feltételeket biztosítani kell (1 fő jegyzőkönyvvezető, folyamatos internet kapcsolat stb.).

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.