Buday Dániel karácsonya: tradíció és szeretet

A sportoló családjában nagy tradíciója van a karácsonynak, amelyet gyerekkora óta mindig is nagy várakozás és készülődés előzött meg.

Régen ilyenkor szülei intéztek mindent: a favásárlást, az ajándékok beszerzését, a sütést-főzést, hogy az ünnepek alatt csak egymásra, azaz a családra tudjanak koncentrálni. Felnőttként saját családjában ezeket a tradíciókat igyekszik ő is továbbvinni – tudtuk meg az Orosházi FKSE férfi kézilabda csapatának csapatkapitányától.

Buday Dániel (Fotó: Iványi Aurél)

– Van két fiam és egy csodálatos párom. A gyerekekkel együtt vásároljuk meg a fenyőfát, amit karácsony napján közösen fel is díszítünk. Ehhez minden évben ragaszkodunk. Majd pihenünk egy kicsit, ami abból áll, hogy a gyerekek ledőlnek egy rövid időre, mi pedig ekkor végezzük az utolsó simításokat: becsomagoljuk az ajándékokat. Utána, amikor besötétedik, kivilágítjuk a fát, és amikor a gyerekek nem figyelnek, az ajándékokat berakjuk a fa alá, és csak ezután étkezünk – sorolta Buday Dani.

–  A halászlé – ami nagy kedvencem – és a bejgli elfogyasztása után történik az ajándékok kibontása. Gyermekkoromban ez épp fordítva volt: előbb ajándékot bontottuk és csak azután ettünk. Ezt azonban a mai gyerekekkel nem lehet megcsinálni, mert nem lehet őket elrángatni a játékok mellől. De ez így természetes. Én is, amikor kicsi voltam, csak azt vártam, hogy mikor lehet már ajándékot bontani – mondta mosolyogva Buday Dániel.

A szűk családi körben eltöltött szentestét rokonlátogatások követik, melyek újabb közös étkezésekkel és ajándékozásokkal járnak. Náluk főként a gyermekek kapnak ajándékokat, a felnőttek egymás között visszafogottabban ajándékoznak.

– Nem az ajándékozáson van a lényeg, hanem azon, hogy együtt van a család, szeretetben, békességben. Számomra ez a legnagyobb dolog – hangsúlyozta a sportoló, akit korábban a Hét emberének is választottunk.

Daninak az ünnepek alatt is ügyelnie kell arra, hogy miből mennyit fogyaszt.

– Most is úgy engedtek el minket a csapatból, hogy maximum egy kilót szedhetünk fel. Az utolsó edzésen ezért le is mértek minket. Majd igyekszem tartani a súlyomat, de természetes, hogy ilyenkor egy kicsit elengedi magát az ember, amit majd egy kis mozgással próbálok ellensúlyozni. Imádom a halászlét, de természetesen mindenféle finomságból szívesen csipegetek, ami ilyenkor az asztalra kerül – tette hozzá az orosházi sportoló.

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.