Ellenfélmustra: a város történelme kötelezi az egrieket

Történelme első NB I-es idényét kezdi szombaton, Orosházán az Eger SBS férfi kézilabda-csapata. Az NB I/B Keleti  csoportjában hétpontos előnnyel bajnoki címet szerzett gárda a nyáron öt új játékossal erősödött. Az újjáalakuló együttes szeretné megvetni a lábát a legjobbak közt – írja a Heves megyei klub honlapja.

Szabó Róbert, az egyesület társadalmi elnöke:
– Az élvonalbeli mezőny többi tagjához képest kiscsapatnak számítunk, az anyagi lehetőségek és a tapasztalat tekintetében egyaránt. Viszont egriekként a város történelme kötelez bennünket: a nagy csapatok ellen is bátrak és elszántak leszünk. Szeretnénk bizonyítani, hogy négy év kemény munkájával nem érdemtelenül jutottunk el a sportág élvonalába. Az NB I-es küzdelmekben Dobó István vezetésével indulunk, nemcsak szellemiségében, hanem a szó szoros értelmében is, hiszen az egri várkapitány megjelenik a hazai mérkőzéseinken. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik segítettek bennünket az élvonal elérésében, egyúttal reményünket fejezzük ki, hogy a folytatásban sem hagyják magára az egyletet. Sőt, bízunk benne, hogy ebben a küzdelemben minél többen mellénk állnak. Szélesedő támogatói bázis szükséges ahhoz, hogy terveinknek megfelelően megvessük lábunkat az élvonalban. Idén nem gondolkodhatunk másban, mint a biztos bennmaradás kiharcolása – ez a klub vezetőségének elvárása a csapat felé. Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy kialakítsunk egy széles utánpótlás bázist Egerben, az egyesület ékköveként pedig egy profi NB I-es csapatot szerepeltessünk. Hosszú távú céljaink vannak a nálunk pallérozódó közel 200 gyermekkel, ezért igyekszünk sokat tenni értük. Ennek szellemében a klub első élvonalbeli idényére kibocsát egy speciális bérletet, amivel minden utánpótlás-korú játékosunk és két kísérője ingyenesen foglalhat helyet a lelátón hazai meccseinken. Azonban az első hazai mérkőzésünket – szeptember 2., szerda, 18 óra, Eger SBS–Balatonfüredi KC – mindenki számára ingyenessé tettük, korlátot csak a körcsarnok 800 fős befogadóképessége jelenthet, így kérjük jövő hét szerdán időben érkezzen, aki biztos ülőhelyet szeretne a mérkőzésre.

Fotó: Nemes Róbert

Rosta István vezetőedző:
– Hét hetes felkészülési időszakon vagyunk túl, úgy érzem, sikerült kialakítani egy olyan együttest, amely képes felvenni a versenyt a riválisokkal. Végig remek körülmények között dolgozhattunk, a játékosok nagy odaadással végezték a rájuk szabott feladatokat. Az első mérföldkövet a mátraházi edzőtábor jelentette, ahol állóképesség-fejlesztő gyakorlatok egész sora szerepelt a programban. Nagyon sok munkát elvégeztünk, az ott eltöltött napok kellő alapot szolgáltattak a folytatáshoz. Egerbe visszatérve technikai, taktikai alapozásba kezdtünk, majd jöttek sorra az edzőmeccsek. Sebességben és fizikálisan is tetten érhető a különbség az első és a másodosztály között, ezeknek megfelelni az egyik legnagyobb kihívás. Általános tapasztalat, hogy mérkőzésen belül is hullámzó még a teljesítményünk. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk az első perctől az utolsóig koncentrálni kell.

Az ellenfelek kapcsán a szakember elmondta: több, közel azonos erősségű csapat is szerepel a mezőnyben, ami kiegyenlített küzdelmet vetít előre.
– Általános vélekedés, hogy a Szeged, Tatabánya, Csurgó, Balatonfüred négyes tartozhat majd a közvetlen élmezőnyben, mögöttük a Gyöngyös és az Orosháza vetélkedhet az 5–6. helyért. A többi csapat ádáz harcot vívhat a bennmaradásért, nehéz lenne megjósolni, hogy végül melyik együttes kerül ki győztesen ebből a kis külön versenyből. Döntő lehet, hogy mely csapat bírja jobban idegekkel, fizikálisan, hogy alakul a forma, kit mennyire sújtanak sérülések. A hazai mérkőzéseknek komoly jelentősége lehet, ezeken fontos, hogy minél eredményesebbek legyünk.

A nyitányon Orosházán vendégeskedik az Eger SBS, ahol Rosta István szerint minden csapatnak nehéz dolga lesz.
– Nekünk is az első meccs és nekik is, ez mindig tartogat magában némi bizonytalanságot. A hazai pálya komoly előnyt jelent a békésieknek, minden esetben komoly bíztatást kapnak a lelátóról. Minőségi kézilabdázókkal erősödtek a nyáron, biztos, hogy idén is meghatározó szereplő lesznek a középmezőnynek. Nem mehetünk el szó nélkül Buday Dániel mellett, aki nemcsak az Orosháza, de az egész magyar kézilabda társadalom emblematikus figurája. Az együttes motorja, óriási segítség a társaknak. Hogy készülünk-e külön Buday Danira? Nem. Az OFKSE csapata lesz az ellenfelünk, velük szemben igyekszünk eredményesek lenni.

A 2015/2016-os keret
Kapusok: Kovács János, Adrian Tudor Radulescu (román, Strindheim Handball Elites – Norvégia), Repóth Dániel.
Jobbszélsők: Vancsics János, Lezák Áron.
Jobbátlövők: Padla József, Bajorhegyi Ádám (HC Elbflorenz – Németország).
Irányítók: Halász Máté, Takács Bence (Ceglédi KKSE), Kiss Gergő.
Beállók: Kocsis Csaba, Vasko Dimitrovszki (macedón – HC Pelister 08 Bitola, Macedónia).
Balátlövők: Szabó Péter, Dobó Zsolt.
Balszélsők: Iváncsik Ádám (B. Braun Gyöngyös), Szűcs Balázs.
Menyhárt Máté, Zelei Botond és Szilágyi Dávid szintén az NB I-es kerettel készül, de rájuk az NB II-ben induló U23-as csapatban hárul nagyobb feladat.
Vezetőedző: Rosta István.

(Forrás: Sike Károly – www.handballeger.hu)

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.